Sztrájk

2024.04.03. 09:32

Román Posta: a szakszervezet felhagy a sztrájkkal, amint iktatják a munkaügyi felügyelőségnél az új kollektív munkaszerződést

Forrás: Facebook/BNS

Agerpres

A Romániai Postai Dolgozók Szakszervezete (SLPR) felhagy a sztrájkkal, amint iktatják a bukaresti területi munkaügyi felügyelőségnél az új kollektív munkaszerződést - erősítette meg szerda reggel a Román Posta vezetősége.
Közleményük szerint a szakszervezeti képviselőkkel folytatott tárgyalásokon megegyeztek arról, hogy 2024. július 1-től 3700 lejre nő a vállalati bruttó minimálbér, szeptember elsejétől pedig átlagban bruttó 420 lejjel emelik a fizetéseket. Megállapodtak az érdekvédelmi szervezettel az új kollektív munkaszerződésről is, amelynek iktatása után a sztrájkban részt vevő valamennyi alkalmazott újra felveszi a munkát - szögezték le.
A vezetőség szerint a vállalat személyzeti állományának húsz százaléka sztrájkolt, a vonatkozó törvény értelmében ők nem kapnak fizetést azokra a napokra, amelyeken beszüntették a munkát.
A közleményben azt is hangsúlyozták, hogy az április 1-jei kézbesítési időpontú nyugdíjak mintegy 70 százaléka jutott el a jogosultakhoz, mivel a nap első felében a sztrájkoló alkalmazottak egy része nem volt hajlandó átadni a dokumentumokat a helyettesítésükkel megbízott kollégáknak. A megyék túlnyomó többségében a korai óráktól zavartalan volt a postahivatalok tevékenysége - áll a vezetőség közleményében. Hozzátették, a kifizetési naptárban rögzítetteknek megfelelően a nyugdíjak kézbesítése április 1-jén elkezdődött és április 15-éig tart. A postai alkalmazottak általános sztrájkja hétfő reggel kezdődött, a tiltakozók nettó 400 lejes béremelést és a hűségpótlék növelését követelték. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában