Látogatás

2024.04.17. 15:02

Ciolacu Dohában: Románia és Katar képes mély, stratégiai értékű partnerséget kiépíteni

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerdán kijelentette Dohában, hogy Katar ugyanúgy elismert biztonsági közvetítő a Közel-Keleten, ahogy Románia is elismert stabilitási tényező Kelet-Európában, és a két ország képes mély, stratégiai értékű partnerséget kiépíteni.
A román kormányfő közösen nyilatkozott a sajtónak a Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani sejkkel, Katar miniszterelnökével és külügyminiszterével a katari vezetés székhelyén, az Amiri Diwanban tartott találkozó végén.
'Románia ki fog állni Katar mellett, hogy az Egyesült Államokkal és az európai uniós partnerekkel együtt támogathassuk a béke és a biztonság helyreállítására irányuló erőfeszítéseket a Közel-Keleten. Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy kiegyensúlyozott álláspontot kell képviselnünk, és mind Izraelt, mind Iránt azonnali önmérsékletre kell ösztönöznünk a veszélyes fejlemények megelőzése érdekében' - jelentette ki Ciolacu.
A miniszterelnök úgy fogalmazott, a diplomáciának és párbeszédnek erősebbnek kell lennie a fegyvereknél. Kijelentette, Katar a történelem során már többször felvállalta a mediátorszerepet, és ez a jelenlegi helyzetben is sokat fog nyomni a latban a feszültség oldásakor. 'Ezért közöltem őexcellenciájával, hogy Románia kész csatlakozni a regionális és nemzetközi erőfeszítésekhez, hogy részese legyen a közel-keleti konfliktus kiterjedését megakadályozó konstruktív megoldásnak" - mondta.
Ciolacu méltányolta, hogy Katar előmozdította a Gázai-övezetben lévő túszok - köztük román állampolgárok - szabadon bocsátásához vezető tárgyalásokat. Ez mély barátságról tanúskodik, akárcsak a világjárvány idején tett gesztus, amikor Katar egészségügyi felszereléseket adományozott Romániának - idézte fel a kormányfő.

Úgy vélekedett, a Katarral fenntartott kétoldalú partnerségnek 'pragmatikusnak' kell lennie, a konkrét beruházási tervekre kell fókuszálni. 'Azt szeretném,, hogy Románia legyen Katar EU-ba történő befektetéseinek kapuja' - fogalmazott Ciolacu.

Azt is elmondta, a beruházások terén prioritást élvez a konstancai kikötő, amely a Fekete-tenger és Közép-Kelet-Európa legfontosabb elosztóközpontjává vált. A kikötő menedzsmentjének javításához, digitalizálásához és fejlesztéséhez szükség van a katari vállalatok szakértelmére - jelentette ki.
Ciolacu elismeréssel beszélt a katari labdarúgó világbajnokságról is, amellyel szerinte Katar 'szép leckét adott' a kétkedőknek. 'A siker mögött sok munka, odaadás és befektetés volt. Ugyanezt szeretném az én hazám számára is. Szeretném, ha közösen hajtanánk végre azokat a beruházásokat, amelyek Romániát fejlesztik, ugyanakkor emelik az önök országának presztízsét az Európai Unióban. És talán egyszer az önök támogatásával arra is lesz esélyünk, hogy elérjük Katar színvonalát a sportversenyek szervezésében' - mondta Marcel Ciolacu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában