Románia

2024.03.01. 16:03

Vádat emeltek az orvos ellen, aki hagyott volna meghalni egy koraszülöttet

Illusztráció

Agerpres

Minősített emberölés kísérlete és okirathamisítás miatt vádat emeltek a fővárosi Polizu nőgyógyászati klinika egyik orvosa ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy életképes koraszülött csecsemőt halottnak nyilvánított, és több órán át megtagadta orvosi ellátását.

Az ügyben a bukaresti törvényszéki ügyészség indított büntetőeljárást. Az ügyészek egy 2022-ben tett feljelentés alapján kezdtek el vizsgálódni az ügyben. Ennek előzménye, hogy 2019. április 24-én egy nő egy életképes kislányt hozott világra a Polizu klinikán a gyanúsított szülész-nőgyógyász felügyelete alatt. Az orvos spontán vetélésnek nyilvánította a szülést. Bár az újszülött "egyértelmű életjeleket mutatott", és a személyzet ezt jelezte is az orvosnak, utóbbi közel 14 órán át indokolatlanul megtagadta az orvosi ellátás megszervezését - állítják a nyomozók, akik igazságügyi szakértői vizsgálatot is elrendeltek az ügyben.

A csecsemőt csak a szülés után 13 óra és 50 perccel vitték át az újszülött-osztályra, ahol megfelelő ellátásban részesítették. A bukaresti Mina Minovici Törvényszéki Orvostani Intézet igazságügyi orvosszakértői szakvéleménye megállapította, hogy az orvosi segítségnyújtás késői megkezdése, súlyosbítva a koraszülöttség okozta állapottal, veszélyeztette a csecsemő életét.

Az ügyészek szerint az orvos tette, aki a szülés után azt mondta a szülőknek, hogy az újszülött nem élte túl, a testet egy tálcára dobta, majd belehelyezte egy fedeles dobozba, amelyet egy zsákba rakott, és több órára felügyelet nélkül hagyta, brutális kegyetlenséggel elkövetett minősített emberölési kísérletnek minősül.

A nyomozás során az is kiderült, hogy az orvos hamis adatokat vezetett rá a beteglapra, amikor azt írta, hogy a nő elvetélt, és a koraszülött csecsemő halott.

Médiaértesülések szerint Florian Robe orvos ellen egy piteşti-i család tett feljelentést. Az édesapa elmesélte, hogy feleségénél komplikációk léptek fel a szülés során, ezért a Polizu klinikára irányították őket. Itt Florian Robe megvizsgálta a nőt, és úgy döntött, hogy abortuszt kell végeznie.

Szülés után az orvos azt mondta a szülőknek, hogy az újszülött nem élte túl, a testet egy tálcára dobta, majd belehelyezte egy fedeles dobozba, amelyet egy zsákba rakott. Később egy asszisztensnő véletlenül hozzáért a lábával a zsákhoz, mire az újszülött elkezdett sírni, így sikerült megmenteni az életét.

Az édesanya állítása szerint a kislányának súlyos egészségügyi problémái vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában