Katonaság

2024.03.06. 09:42

Traian Băsescu szerint Románia biztonsága érdekében vissza kellene állítani a kötelező katonai szolgálatot

Forrás: Digi24

Agerpres

Traian Băsescu volt államfő szerint Románia biztonsága érdekében ismét be kellene vezetni a kötelező katonai szolgálatot. A volt elnök a Digi24 televíziónak nyilatkozva kedd este elmondta, ahhoz, hogy az országnak legyen kellő számú képzett katonája és biztosított legyen a védelme, elengedhetetlen a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítása.
Băsescu felidézte Marcel Ciolacu miniszterelnök többször is elismételt kijelentését, amely szerint Romániát a világ legerősebb katonai szövetsége, a NATO védi. „De Ciolacu azt nem tudja, hogy az alatt a néhány hónap alatt, amíg a NATO-erők ideérnek, kötelességed biztosítani a saját védelmedet” - foglamazott. Szerinte a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszpont 2000 katonája, illetve a nagysinki katonai bázison állomásozó ezer külföldi katona jelenléte "egyenlő a semmivel". „Szükséged van egy teljes hadseregre, amelyik képes kitartani 45-60 napig, amíg a NATO mozgósítja a háborús erőforrásait” - szögezte le.
A volt államfő szerint hazaárulással vádolhatók azok a vezetők, akik a katonai kiadások csökkentéséről döntöttek az évek során. Traian Băsescu azt sem tartja helyénvalónak, hogy a kormány nem köteles figyelembe venni a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) véleményezését az erőszakszervezetek, a katonaság, a belügyminisztérium, a hírszerző szolgálatok költségvetésének elfogadásakor. Erről a Ponta-kormány idején hozott határozatot az alkotmánybíróság, addig a CSAT véleményezése kötelező erejű volt - magyarázta. „Így az elnöknek - bár ő felel a biztonságért - már nem áll módjában azt mondani a kormánynak: >>Sajnálom, Romániának lőszerre, tüzérségre van szüksége, mert mi nem gyártunk NATO-lőszert<<” - érvelt Băsescu. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában