Felmérés

2024.03.22. 15:11

Tavaly több mint 9500 tuberkulózisos beteget tartottak nyilván Romániában

Tavaly 100 ezer lakosra 48 tuberkulózisos beteg jutott Romániában; összesen 9572 fertőzöttet tartottak számon, közülük 429 gyermek - tájékoztattak pénteken a bukaresti Marius Nasta tüdőgyógyászati intézet képviselői.

Agerpres

A tuberkulózis elleni küzdelem világnapja alkalmából kiadott közlemény szerint 2023-ban nőtt a betegség előfordulása Romániában, 100.000 lakosra 48 fertőzött jutott, míg egy évvel korábban 46,3, 2021-ben pedig 39,7. Tavaly mintegy 700-zal több tbc-s beteget regisztráltak az egészségügyi hatóságok, mint 2022-ben, amikor 8824 esetről tudtak, közülük 327 páciens gyerek volt.
A szakemberek szerint a tavalyi év volt zsinórban a harmadik, amikor nőtt a betegség előfordulása. E tekintetben Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila és Botoşani megye vezet, ahol 100 ezer lakosra több mint 75 fertőzött személy jutott 2023-ban. A lista végén Kovászna, Beszterce-Naszód, Fehér, Brassó és Szilágy megye áll, kevesebb mint 30 esettel 100 ezer lakosra vetítve.
A gyermekek körében Teleorman, Brăila, Giurgiu, Călăraşi és Bihar megyében a leggyakoribb a betegség előfordulása, itt csaknem 80 megbetegedés jut 100 ezer lakosra. A legkevesebb esetet Fehér, Botoşani, Szilágy és Kovászna megyében jegyzik.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) romániai irodájának képviselője, Caroline Clarinval szerint a tuberkulózis továbbra is aggasztó közegészségügyi probléma, és fontos együttműködni a családorvosokkal, illetve más orvosokkal a korai diagnózis érdekében. "Rendelkezésre állnak a szükséges diagnosztikai eszközök, hogy ezt gyorsan megtehessük, a WHO pedig aktívan támogatja Románia tbc elleni küzdelmét" - fogalmazott.
A szakemberek szerint a tuberkulózis előfordulásának növekedése nemzetközi szinten megfigyelhető, és ez vélhetően annak tudható be, hogy 2020-ban a pandémia miatt kevesebb megbetegedést diagnosztizáltak, de "a helyzet további kutatásokat igényel". 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában