OECD

2024.05.17. 09:27

Bálint Csaba: Románia már bebizonyította, hogy kiválóan tud teljesíteni, ha világos célokat követ

Agerpres

Románia csatlakozása a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) számos előnnyel járhat az ország számára, beleértve a nemzetközi szervezet szakértelméhez és erőforrásaihoz való hozzáférést, valamint a nagyobb nemzetközi hitelességet - jelentette ki egy csütörtöki szakmai rendezvényen Bálint Csaba.
A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának tagja emlékeztetett, hogy az OECD keretet biztosít a nemzetközi együttműködéshez olyan területeken, mint az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem és az innováció, amelyek kulcsfontosságúak a fenntartható fejlődés szempontjából. Szerinte Románia már bebizonyította, hogy kiválóan tud teljesíteni, ha világos célokat követ. 'Az OECD-csatlakozás a román külpolitika egyik legfontosabb új célkitűzése, ami lendületet adhat a reformoknak és a modernizációnak. Utána az euróövezethez való csatlakozás újabb fontos lépés lehet a gazdasági konvergencia folyamatában' - magyarázta a szakember.
Bálint Csaba szerint az elmúlt évtizedekben Románia jelentős előrelépést tett az európai integráció terén. 'A 2007-es EU-csatlakozás olyan fordulópontot jelentett, ami lendületet adott a gazdasági reformoknak és megnyitotta az utat a gazdaság modernizációja előtt' - jelentette ki.
Emlékeztetett arra, hogy 2000-ben Romániában az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számolva az EU átlagának 25 százaléka volt, ma pedig már több mint a 75 százaléka. Ez azt jelenti, hogy az ország évente átlagosan két százalékpontot tudott behozni a lemaradásból. Emellett a romániai munkatermelékenység a leggyorsabban nőtt a közép-kelet-európai térségben, és átalakult a gazdaság szerkezete is: míg 2000-ben a foglalkoztatottak közel 45 százaléka a mezőgazdaságban, 22 százaléka az iparban és 21 százaléka a szolgáltatási ágazatban dolgozott, mára az arány jelentősen eltolódott a sokkal nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatások irányába - részletezte.
Megjegyezte, hogy a termelékenység növekedéséhez jelentősen hozzájárultak a közvetlen külföldi befektetések.
A szakember emlékeztetett arra is, hogy a fővároson kívül számos regionális gazdasági központ - például Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Iaşi és Konstanca - játszik fontos szerepet a fejlődésben, a hét legfontosabb központ együtt a román GDP több mint 50 százalékát adja. Azt azonban problémásnak nevezte, hogy az elmúlt 25 évben nőttek a regionális különbségek az országban.
Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy az államadósság növekedése és az úgynevezett ikerdeficit igen magas szintje sérülékennyé teszi Románia gazdaságát. Úgy vélekedett: az ország számára a közeljövőben az uniós források hatékony felhasználásának kulcsszerepe lesz a közberuházások finanszírozásában és a költségvetés korrekciójában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában