Tüntetés

2024.03.11. 15:39

Rafila: Megállapodásra lehet jutni, mindkét fél részéről jóhiszeműségre van szükség

Agerpres

Alexandru Rafila hétfőn kijelentette, véleménye szerint megállapodásra lehet jutni az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség képviselőivel, akik jelenleg Bukarestben tiltakoznak a bérek miatt, azonban mindkét fél részéről jóhiszeműségre van szükség.
Az egészségügyi miniszter Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről, és rámutatott, nem hiszi, hogy az orvosok tiltakozásáról van itt szó.
'Egy szövetség, az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség által szervezett tiltakozó akcióról van szó. A szakszervezetnek vannak bizonyos követelései' - szögezte le Rafila.
Emlékeztetett, hogy a minisztérium, a kormányfő is tárgyalt a Sanitasszal és az Egészségügyi Szolidaritással is, a kormány sürgősségi rendelettel jelentősen megnövelte az egészségügyi alkalmazottak bérét, főként az orvosi asszisztensekét, a műszaki, adminisztratív és gazdasági személyzetét (TESA).
'Mi nyitottak vagyunk a párbeszédre, és remélem, hogy a szakszervezeti szövetség is jóhiszeműen áll a kérdéshez' - tette hozzá.
Kiemelte továbbá, hogy a szakszervezet egyik követelése az egységes bértörvényre vonatkozik, amely azonban nem csupán az egészségügyi dolgozókra vonatkozik, és túlmutat az egészségügyi minisztérium hatáskörén.
Alexandru Rafila leszögezte, eddig is tárgyalt, és ezután is tárgyalni fog a két nagy szakszervezeti tömbbel, és szerinte megállapodásra lehet jutni velük, de ehhez mindkét fél részéről jóhiszeműségre van szükség. A szakszervezeteknek értékelniük kell a kormány, az egészségügyi és a munkaügyi tárca által ebben a nehéz gazdasági helyzetben a bérkövetelések megoldására tett erőfeszítéseket - sommázta a miniszter.
Az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség tagjai hétfőn a kormány épülete előtt tüntettek "valós" béremelést követelve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában