Sajtószabadság

2024.05.03. 12:08

A külügy határozottan elítéli az újságírók ellen szakmájuk gyakorlása közben elkövetett erőszakos cselekményeket

Agerpres

Határozottan elítéli a román külügyminisztérium az újságírók ellen szakmájuk gyakorlása közben elkövetett erőszakos cselekményeket.
A sajtószabadság világnapja alkalmából kiadott pénteki üzenetben a szaktárca képviselői felhívják a figyelmet a médiaszabadság és a pluralizmus fontosságára, hangsúlyozva, hogy ezek alapvetően meghatározzák a véleménynyilvánítás szabadságát és az információhoz való szabad hozzáférést, amelyek az erős és reziliens demokrácia és a működő jogállamiság alapvető elemei.
Arra is rámutatnak, hogy az ENSZ és az UNESCO által 2024-re választott téma - Média a bolygóért: újságírás a környezeti válságban - ráirányítja a figyelmet az újságírás és a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságára a globális környezeti válság közepette. "Az újságírók munkája meghatározó jelentőségű az olyan aktuális témákkal kapcsolatos információk terjesztésében, mint az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés vagy a fiatalabb generációk környezeti nevelése" - fogalmaznak.
Közleményében a külügy támogatásáról biztosítja a független újságírást, kiáll az újságírók és a médiában dolgozók biztonsága és védelme mellett, és hangsúlyozza a határozott fellépés fontosságát a média működését biztosító megfelelő körülmények megteremtése érdekében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában