Politika

2024.03.13. 08:40

Kelemen Hunor: Nem számít meglepetésnek az államfő bejelentése

Fotó: Gönczy Tamás

Agerpres

Kelemen Hunor kedden este azt nyilatkozta, nem számít meglepetésnek Klaus Iohannis államfő bejelentése, miszerint megpályázza a NATO főtitkári tisztségét. Szerinte nem zárható ki, hogy bejelentkezik egy harmadik főtitkárjelölt is.
Az RMDSZ elnöke a TVR Infónak nyilatkozott erről. Szerinte várható volt, hogy Iohannis előbb-utóbb elmondja az embereknek, milyen tervei vannak az államfői megbízatásának lejárta utáni időszakra. "Gondolom, senki számára nem volt meglepetés a bejelentése" - fogalmazott. Hozzátette, az elkövetkezőkben tárgyalások várhatók, tekintve, hogy Mark Rutte holland miniszterelnök és Klaus Iohannis személyében van "két erős jelölt" a NATO-főtitkári posztra. „Három-négy ország már bejelentette, hogy támogatja Mark Ruttét (..,). Lássuk, kik lesznek Klaus Iohannis támogatói, de mivel a főtitkár megválasztásához konszenzusra van szükség, tárgyalások várhatók” - magyarázta. Emlékeztetett, Törökország, Bulgária és Magyarország bejelentette, nem támogatja Mark Ruttét abban, hogy a NATO következő főtitkára legyen. Kelemen Hunor szerint két erős jelölt esetén az is előfordulhat, hogy feltűnik egy harmadik, és a "meglepetésjelölt" körül alakul ki konszenzus.

Az RMDSZ elnöke beszélt arról is, hogy a NATO leendő vezetőjének rátermett, kiegyensúlyozott személynek kell lennie, aki tud tárgyalni, jól kommunikál, az eltérő nézeteket valló emberek között is képes konszenzust teremteni. „Klaus Iohannis rendelkezik ezekkel az adottságokkal, az más kérdés, hogy olykor jobbra jelzett és balra ment. De szerepe volt bizonyos koalíciók létrehozásában és vetett véget koalícióknak” - fogalmazott.
Klaus Iohannis kedden jelentette be, hogy megpályázza az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkári tisztségét. 'Románia nevében vállalom ezt a jelölést' - mondta az államfő a Cotroceni-palotában tartott sajtónyilatkozatában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában