Képviselőház

2024.03.04. 17:11

Elfogadta a jogi bizottság az államelnök-választás előre hozását lehetővé tevő törvénytervezetet

Illusztráció

Agerpres

A képviselőház jogi bizottsága hétfőn elfogadta az államelnök-választás előre hozását lehetővé tevő törvénytervezetet.
Az RMDSZ jogszabályjavaslata szerint a választásokat vasárnap tartják, legtöbb három hónappal az államfő mandátumának lejárta előtt. A szavazás időpontja előtt legkevesebb 75 nappal a kormány egy határozatban kitűzi a választások dátumát.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Victor Ilie bírálta a tervezetet. Szerinte az államelnök-választás előre hozásával szavazatmaximalizálásra törekszik a kormánykoalíció. Úgy vélte, hogy a választások akkor demokratikusak, ha szabályait időben módosítják. 'Ártanak a romániai demokráciának és a választási rendszernek, ha ezeket az egyik vagy másik jelölt megválasztásának esélyeit növelő kis módosításokat a választási év közben hajtják végre' - állapította meg az ellenzéki politikus.
A tervezet bizottsági vitája alatt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) több képviselője plakátokat tartott a magasba 'Demokratikus választásokat akarunk', 'Megálljt a hatalommal való visszaélésnek', 'Legyenek szabadok a választások' felirattal.
A bizottság elnöke, Laura Vicol felszólította az AUR politikusait, hogy tegyék le a plakátokat, vagy hagyják el az üléstermet. 'Önök zavarnak, mert a tarkómba lihegnek. Félek attól, hogy bántalmazni fognak' - jelentette ki Vicol, amire az AUR képviselői befejezték a tiltakozást.
A testület elutasította az AUR-nak azt a módosító javaslatát, hogy az államelnök-választást legtöbb 30 nappal az államfő mandátumának lejárta előtt tartsák.
A tervezetet hétfőn a másik jelentéstevő bizottság, a képviselőház közigazgatási bizottsága is megvitatja.
Az RMDSZ jogszabályjavaslatát február 26-án a szenátus első házként elfogadta. Döntő házként kedden szavaz róla a képviselőház plénuma. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában