Világnap

2024.03.04. 12:08

Az iskolai egészségnevelés fontosságáról beszélt Alexandru Rafila az elhízás elleni világnapon

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Az életmódváltás alapvető fontosságú az elhízás elleni küzdelemben, és az iskoláknak meghatározó szerepük van abban, hogy a gyermekek elsajátítsák az egészséges életmóddal kapcsolatos alapvető ismereteket - véli az egészségügyi miniszter.
Alexandru Rafila az elhízás elleni világnap alkalmából a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen tartott konferencián beszélt erről. Azt mondta, "már-már rögeszméjévé vált" az egészségnevelés iskolai bevezetése, de meggyőződése, hogy a gyermekek többsége nem fog tudni egészségesen étkezni, nem fog rendszeresen testmozgást végezni, ha az ezzel kapcsolatos ismereteit nem alapozzák meg már kisiskoláskorban. A tárcavezető reményét fejezte ki, hogy ha Ligia Deca oktatási miniszter ígéretéhez híven a következő tanévtől bevezetik az egészségnevelés tantárgyat az 1-4. vagy 5-8. osztályban, ez a helyes táplálkozás és a testmozgás fontosságára is kiterjed majd.
Az egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy az elhízás jelentette probléma orvoslására egy országprojektre van szükség. „Sokan azt hiszik, hogy bármennyit lehet enni, mert aztán egy csodagyógyszerrel majd elejét vesszük az elhízásnak. Ez nem így van” - fogalmazott. Hozzátette, az elhízás egy többtényezős betegség, az iskolai nevelés mellett a gazdasági fejlődés és a jó minőségű élelemhez való hozzáférés is meghatározó a jelenség alakulásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában