Választások

2024.03.11. 14:08

Az Egyesült Jobboldal Szövetség vezetői kérik a Nép Ügyvédjét, támadja meg az alkotmánybíróságon a választások összevonását

Illusztráció

Agerpres

Az Egyesült Jobboldal Szövetséget alkotó három párt vezetői hétfőn kérelmezték a Nép Ügyvédjénél, hogy támadja meg az alkotmánybíróságon az európai parlamenti és a helyhatósági választások összevonásáról szóló sürgősségi rendeletet.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Cătălin Drulă, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, Eugen Tomac, valamint a Jobboldal Erejét vezető Ludovic Orban hétfő délelőtt benyújtották az igénylésüket az ombudsmani hivatalhoz, hangsúlyozva, hogy a sürgősségi kormányrendelet több ponton is sérti az alkotmányt, és szembemegy az alkotmánybíróság több korábbi határozatával.
A három politikus közösen nyilatkozott az újságíróknak az ombudsmani irodánál.
'Romániában a demokrácia 34 éve alatt idén először fordul elő, hogy a kormány három hónappal a választások előtt megváltoztatja azok időpontját és megszervezésük módját. Ez a tekintélyelvű rendszerek tipikus intézkedése, nincs keresnivalója a demokráciában' - fejtette ki Cătălin Drulă.
Az ellenzéki politikus szerint az is mélyen antidemokratikus, hogy a kormány sürgősségi rendelettel hozta meg az intézkedést.
Drulă szerint mindezek miatt nagyon fontos, hogy az ombudsman megtámadja az alkotmánybíróságon a sürgősségi rendeletet. Ugyanakkor felszólítást intézett Marcel Ciolacu kormányfőhöz, a Szociáldemokrata Párt elnökéhez és Nicolae Ciucă szenátusi elnökhöz, a Nemzeti Liberális Párt elnökéhez, hogy járjanak el szabályosan, és idejében bocsássák vitára a parlamentben a rendeletet.
Eugen Tomac PMP-elnök is hangsúlyozta, hogy a rendelet alkotmányellenes, a kormány diktatórikus eszközökhöz folyamodik az ellenzéki pártok választásokon való méltányos és korrekt részvételének ellehetetlenítése érdekében. Emellett több mint 30.000 olyan román állampolgárt fosztanak meg a választójogtól, akik szeptemberig, a helyhatósági választások megszervezésének eredeti időpontjáig betöltenék 18. életévüket és szavazhatnának.
Ludovic Orban, a Jobboldal Ereje vezetője kifejtette, az Egyesült Jobboldal Szövetség nem 'választási érdekből', hanem a román állampolgárok szavazati jogának védelmében fordul a Nép Ügyvédjéhez.
Véleménye szerint a kormány sürgősségi rendelete a politikai migrációt is lehetővé teszi.
Hozzátette továbbá, hogy az ombudsmannak alkotmányos és törvényes kötelessége megtámadni az alkotmánybíróságon a sürgősségi kormányrendeletet, amelyről 'a Holdról is látszik, hogy alkotmányellenes'.
'Ön ugyanolyan bűnös lesz, mint Ciolacu és a Ciolacu-kormány miniszterei, ha nem teljesíti a Nép Ügyvédjeként vállalt kötelességét, ugyanolyan bűnös lesz, mint ezek a politikai huligánok, ha nem indítja el az alkotmányos ellenőrzést, és nem állítja helyre az alkotmány, a román állampolgárok jogainak és alapvető szabadságjogainak tiszteletben tartását' - üzente Orban az ombudsmani tisztséget betöltő Renate Webernek.
A kormány március 8-án fogadta el az európai parlamenti és a helyhatósági választások egyidejű lebonyolításával kapcsolatos intézkedésekről szóló sürgősségi rendeletet. A jogszabály szerint mindkét választást június 9-én tartják. Ennek 33-as cikkelye szerint a választott önkormányzati tisztségviselők nem veszítik el mandátumukat, ha a következő hetekben más pártba iratkoznak át, hogy annak színeiben induljanak a június 9-i választáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában