Csirke

2024.03.28. 08:57

A sárga csirkét nem Gallus festékkel festették meg

Forrás: Facebook/Horia Constantinescu

Agerpres

Laborvizsgálatok és konkrét eredmények hiányában nem tanácsos az élelmiszertermékek biztonságával kapcsolatos nyilatkozatokba bocsátkozni - jelentette ki szerdán az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) alelnöke.
Dănuţ Păle az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) vezetőjének Facebook-bejegyzésére reagált, amelyben Horia Constantinescu arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogyasztók egészségét veszélyezteti a színezékkel 'sárgított' csirkék forgalmazása. Azt írta, visszatérő jelenség Romániában, hogy a kereskedők sárgára 'kozmetikázzák' a csirkehúst, mert akkor egészségesebbnek tűnik és kelendőbb a termék. Elmagyarázta, hogy gyakran a csirkék takarmányába kevernek színezéket, ami behatol a szövetekbe, nem lehet kimosni, és a tojások színét is megváltoztatja. A fogyasztóvédelem vezetője szerint ennél is súlyosabb, hogy olykor a pultokra szalmonellával fertőzött, 'sárgított' csirkehús kerül.

„Sárga csirke azóta létezik, hogy a baromfi megjelent a Földön” - válaszolt az ANSVSA alelnöke. Hozzátette, a csirkék takarmányában a kukoricában és lucernában megtalálható természetes pigmentek mellett vannak szintetikus pigmentek is, amelyeknek a használatát jóváhagyták az illetékes hatóságok. „Ezek normális, szabályozott dolgok, de egyes intézmények vélhetően csak most fedezték fel ezt” - fogalmazott. Hozzátette, ha az ANPC elnöke veszélyt észlelt, el kellett volna rendelnie a mintavételt, és az illetékes intézmények elindították volna az ilyen esetekben alkalmazott eljárást, visszavonták volna a termékeket és ellenőrzéseket rendeltek volna el. Dănuţ Păle szerint laborvizsgálatok és konkrét eredmények hiányában nem szerencsés ilyen nyilatkozatokba bocsátkozni.
Az ANSVSA alelnöke beszélt arról is, hogy az intézmény az uniós és az EU-n kívüli országokból importált, illetve a hazai csirkehúst is rendszeresen ellenőrzi, sőt egy szalmonella-figyelő program is működik, amelynek keretében 2023-ban a csaknem 600 milliós csirkeállományból több mint 20 ezer mintát vettek. "Jó lenne a szakemberek véleményére hallgatni. Akik pedig ellenőrző hatáskörrel rendelkező intézményeknél dolgoznak, és nem szakmabeliek, ne csodálkozzanak, ha sárgát csirkét látnak, ne gondolják, hogy Gallus festékkel festették meg a húsát. Az kizárt" - nyomatékosította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában