Tervezet

2024.02.20. 11:01

Nem részesülhetnek különnyugdíjban a jogerősen elítélt katonák, rendőrök és csendőrök

Illusztráció

Agerpres

Nem kaphatnak különnyugdíjat a korrupció vagy egyéb hivatali bűncselekmények miatt jogerősen elítélt katonák, rendőrök és csendőrök - erről szóló törvénytervezetet nyújtott be hétfőn a parlamentbe a REPER egyik képviselője.
Andrei Lupu szerint "erkölcstelen" különnyugdíjban részesíteni a törvény ellen vétő személyeket, „főleg ha olyan alkalmazottakról van szó, akiknek a törvény védelme a feladatuk”. Sajtóközleményében a REPER képviselője rámutatott, az elmúlt években a döntéshozók több ízben is hangoztatták, hogy bizonyos szakmák nagyobb kockázattal járnak, ezért az ezekben dolgozóknak korábban nyugdíjba kell vonulniuk, és nagyobb összegű nyugdíjra jogosultak más polgártársaiknál. „Ide sorolják az erőszakszervezeteket is, amelyeknek elméletileg a biztonságérzet és a bizalom megteremtése a feladatuk. De hogyan beszélhetünk bizalomról, amikor az emberek azt látják, hogy azok, akiknek a törvény betartását kellene biztosítaniuk, bíróság elé kerülnek és elítélik őket, majd büntetésük letöltése után emelt összegű nyugdíjban részesülnek” - fogalmazott.
Példaként hozta fel, hogy a belügyminisztérium keretében működő korrupcióellenes főigazgatóság (DGA) adatai szerint 2021-ben a belügy alárendeltségében működő intézményeknél dolgozó 176 alkalmazott, 2022-ben pedig 189 alkalmazott volt gyanúsított különféle büntetőeljárásokban. Idén január 29-én hat határrendészt jogerősen elítéltek vesztegetés elfogadása miatt - emlékeztetett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában