Minisztérium

2024.02.12. 15:47

Kibertámadás érte az egyik informatikai rendszert; 18 kórház érintett

Illusztráció

Agerpres

Az egészségügyi minisztérium hétfőn megerősítette, hogy hétfőn hajnalban 'masszív' zsarolóvírusos kibertámadás érte az egészségügy egyik informatikai rendszerének szervereit, és jelenleg 18 kórház érintett.
A rendszer nem működik, a fájlokat és az adatbázisokat a támadók titkosították. Az IT-szakértők, beleértve a kiberbiztonsági igazgatóság szakembereit is, dolgoznak a rendszer visszaállításán - tájékoztatott a tárca.
Leszögezték, hogy a szakemberek rendkívüli biztonsági intézkedésekkel védik a hálózatra kötött többi kórházat.
A kibertámadás által érintett kórházak között van több bukaresti intézmény, és több megye (Konstanca, Máramaros, Buzău, Ialomiţa, Argeş, Dâmboviţa) sürgősségi kórháza is.
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy hétfő délelőtt országszerte 15-20 kórháznak vannak problémái a Hippokratész elnevezésű informatikai rendszer használatával.
Florin Bica, a fővárosi Bagdasar Arseni kórház szóvivője szintén azt nyilatkozta, hogy az intézmény informatikai rendszerét kibertámadás érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában