Backmydata

2024.02.13. 07:08

FRISSÍTVE | A DIICOT vizsgálódik a kórházakat érintő kibertámadások ügyében

Forrás: Pressalert

Agerpres

FRISSÍTÉS: A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) büntetőeljárást indított a 21 romániai kórházat érintő zsarolóvírusos kibertámadások ügyében. A DIICOT keddi közleménye szerint az ügyészséget hétfőn értesítették a romániai állami kórházak integrált informatikai rendszerét kezelő cégek, hogy vasárnap és hétfőn azonosítatlan személyek zsarolóvírussal támadták meg a rendszert, ami ennek következtében működésképtelenné vált, és a támadók az adatbázisban levő adatokat is titkosították. Az informatikai rendszerekhez való jogosulatlan hozzáférés, a rendszerek működésének megzavarása és a számítógépes programokkal vagy eszközökkel végzett illegális műveletek bűncselekménye miatt folyik nyomozás - közölte az ügyészség. A vádhatóság egyelőre a gyanú megalapozottságát vizsgálja.

***

A Hippokratészről elnevezett informatikai platformot használó kórházak közül 21-et érintett a Backmydata zsarolóvírussal végrehajtott hétfői kibertámadás, amelynek elkövetői hozzáférhetetlenné tették az intézmények szerverein tárolt adatokat - tájékoztatott az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC).
A közlemény szerint a piteşti-i gyermekkórházat érte elsőként támadás még szombaton. A többi egészségügyi intézmény informatikai rendszerét vasárnap és hétfőn vették célba az online bűnözők.
Erdélyben a temesvári szívkórház, a nagybányai megyei sürgősségi kórház és a máramarosszigeti városi kórház érintett.
A DNSC közleménye szerint az érintett intézmények többsége rendelkezik friss biztonsági mentésekkel a szerverükön lévő adatokról, ami megkönnyítheti a helyreállításukat. Egy kórházban lehetnek gondok, ahol a legutóbbi biztonsági mentés 12 napja történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában