EP-választások

2024.02.07. 14:42

Iohannis egy EU-s tisztség esetleges elvállalásáról: Nem hiszem, hogy ez megfelelő pillanat a találgatásokra

Agerpres

Kitérő választ adott Klaus Iohannis államfő szerdán arra az újságírói kérdésre, hogy készül-e valamilyen európai tisztség betöltésére a júniusi EP-választások után.
"Nem hiszem, hogy ez megfelelő pillanat a találgatásokra. Jelenleg Románia elnöke vagyok. Ugyanakkor tagja vagyok az Európai Tanácsnak, amelyik az EP-választások után tárgyalni fog ezekről a tisztségekről" - fogalmazott Iohannis az Európai Parlamentben való felszólalását megelőző sajtótájékoztatón.
Az államfő hozzátette, szerinte "elfogadhatatlan lenne", hogy a vezető európai uniós tisztségeket betöltő személyek között ne képviseltessék magukat "az újonnan csatlakozott keleti államok". Iohannis szerint 2019-ben "tévedés történt", amikor valamennyi fontos tisztségbe a régi tagállamok jelöltjeit választották meg, emiatt ugyanis nagyon sok európai polgár "kirekesztve" érzi magát. "Ez hiba volt, amely reményeim szerint nem fog megismétlődni. Az EU javára válna, ha megértenék, hogy a vezetőség kiválasztásakor a regionális szempontokat is figyelembe kell venni" - érvelt Iohannis.
Az államfő arról is beszélt, hogy növelni kell az emberek bizalmát az Európai Unióban. Szerinte az európai polgárok és az uniós politikai osztály túlságosan eltávolodott egymástól. "Ismét közelednünk kell egymáshoz. Nem rövid, hanem közép- és hosszú távú megoldásokra van szükség, amelyeket minden érintettel meg kell vitatni" - szögezte le.
Példaként az elmúlt időszak gazdatüntetéseit hozta fel, emlékeztetve arra, hogy az EU közös agrárpolitikájával kapcsolatos döntéseket még a világjárvány előtt, 2020-ban hozták meg. "Most 2024-et írunk. Vajon miért volt szükség négy évre és szinte a teljes Európai Unióra kiterjedő tüntetésekre annak felismeréséhez, hogy bizonyos dolgokat újra kell tárgyalni?" - tette fel a kérdést.
Iohannis szerint az Európai Unió belső működésén is változtatni kell, hatékonyabbá, gördülékenyebbé kell tenni. "Be kell fogadnunk Moldovát, Ukrajnát, a Nyugat-Balkánt. Ők az Unió részei akarnak lenni, és mi is azt szeretnénk, hogy csatlakozzanak. Miért tartanak ezek a tárgyalások mégis egyesek esetében már húsz éve? E tekintetben is határozottabban, elszántabban kell fellépnünk" - szögezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában