Kapcsolat

2024.02.15. 17:14

Giorgia Meloni: A román-olasz együttműködési lehetőségeket bővítő közös nyilatkozatot írtunk alá

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

Giorgia Meloni csütörtökön kijelentette, hogy a római munkalátogatáson tartózkodó Marcel Ciolacuval aláírt közös nyilatkozat bővíti a két ország együttműködési lehetőségeit, új közös célokat és prioritásokat teremt. Az olasz és a román miniszterelnök a két kormány együttes ülése után tartott közös sajtótájékoztatót.
Meloni emlékeztetett, hogy a román közösség a legnagyobb számú kisebbség Olaszországban, több mint egymillió lelket számlál, és nagyon fontos a hozzájárulásuk az ország életéhez. Az olasz kormányfő elmondta, az említett közös nyilatkozaton kívül további fontos dokumentumokat, pontosabban hét együttműködési memorandumot írtak alá a két ország miniszterei a védelem, igazságszolgáltatás, energia, polgári védelem és a tisztségviselők szakképzése terén. Hozzátette, hogy a Románia és Olaszország közötti partnerség egyik pillére a politikai-stratégiai dimenzióra és a közös biztonságra vonatkozik, ami nagyon fontos, tekintettel a Románia szomszédságában zajló háborúra. Elmondta azt is, hogy meg akarják újítani az együttműködést a terrorizmus, a kiberbiztonsági fenyegetések, a szervezett bűnözés elleni küzdelemben. Közlése szerint az igazságszolgáltatásról is egyeztettek, és többek között abban is egyetértettek, hogy a jogerősen elítélt személyeket az állampolgárságuk szerinti országban kell bebörtönözni.

Románia és Olaszország a stratégiai partnerségük fejlődésének új szakaszába lép - jelentette ki csütörtökön Rómában Marcel Ciolacu a román és az olasz kormány együttes ülése utáni sajtótájékoztatón. A kétnapos olaszországi munkalátogatáson tartózkodó román miniszterelnök kifejtette, hogy a közös nyilatkozat megalapozza a két ország kapcsolatait új szintre emelő cselekvési tervet. „Nagyra értékeltem Meloni asszony nyitottságát a gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésére, valamint az Olaszországban élő román diaszpóra és a Romániában élő olasz közösség erősítésére” - jelentette ki Ciolacu.
A román miniszterelnök hangsúlyozta a két ország közötti történelmi és kulturális kapcsolatok jelentőségét. Közlése szerint a történelmi kapcsolatok szellemében úgy döntött, hogy Románia is hozzájárul a római Traianus-oszlop folyamatban lévő javítási munkálataihoz. Az emlékművet a kormányfő a román és az olasz nép közötti kulturális kapcsolatok sarokkövének nevezte. „Meg kell védenünk értékeinket, tisztelnünk kell történelmünket és tanulnunk kell belőle” - fogalmazott.
Marcel Ciolacu arról biztosította az Olaszországban élő román állampolgárokat, hogy a bukaresti hatóságok a rendelkezésükre állnak. „Mindent megteszünk az országhoz fűződő kapcsolataik erősítéséért” - ígérte. Hozzátette, hogy a csütörtöki együttes kormányülésen aláírt dokumentumok a két fél együttműködését írják elő az Olaszországban dolgozó román munkavállalók védelme, a bűnözés elleni küzdelem és a biztonságos munkaerő-mobilitás biztosítása érdekében.
Ciolacu beszámolója szerint a két kormány együttes ülésén a gazdasági kapcsolatok képezték az egyik legfontosabb napirendi pontot. Emlékeztetett arra, hogy Olaszország Románia második legjelentősebb kereskedelmi partnere, és a kétoldalú kereskedelem 2023-ban meghaladta a 20 milliárd eurót. Ugyanakkor elégtétellel vette tudomásul, hogy a romániaiak a második helyen állnak az Olaszországban vállalkozást indító külföldiek rangsorában, és számtalan romániai nagyvállalat fektetett be Itáliában az elmúlt években.
A román kormányfő arra kérte az olasz vállalatokat, hogy fektessenek be Romániában, mert ezzel csak nyerhetnek. Megemlítette, hogy az olasz beruházások eddig is hozzájárultak Románia gazdasági fejlődéséhez. Beszélt arról is, hogy a két országnak számos stratégiai fontosságú közös gazdasági projektje van a közlekedés, az építőipar, az energiaipar vagy a védelem területén, és ezekről is egyeztettek csütörtökön Olaszország és Románia illetékes miniszterei.
Ciolacu elmondta, hogy az együttes kormányülés az európai és nemzetközi helyzet megvitatására is alkalmat adott. „Románia és Olaszország a mai kihívások nagy részéről ugyanúgy vélekedik. Olyan világra van szükségünk, ahol tiszteletben tartják a nemzetközi szabályokat. Meg kell védenünk értékeinket, az Európai Uniónak és a NATO-nak pedig segítenie kell abban, hogy megtaláljuk a legjobb közös megoldásokat” - jelentette ki a román miniszterelnök, megköszönve Olaszországnak Románia schengeni csatlakozásának feltétel nélküli támogatását.
Végezetül Ciolacu közölte: fel fogja kérni kormánya tagjait, kövessék szorosan a megvitatott cselekvési tervet, hogy a két kabinet következő együttes ülése kézzelfogható eredményekkel záruljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában