Megszavazták

2024.02.20. 16:28

Elfogadta a képviselőház az élelmiszerpazarlás visszaszorítását célzó tervezetet

Forrás: RMDSZ

Agerpres

Döntő házként fogadta el kedden a képviselőház az élelmiszerpazarlás csökkentését célzó törvénytervezetet, amelyik lehetővé teszi, hogy a fogyasztók csökkentett áron jussanak hozzá azokhoz az élelmiszerekhez, amelyek szavatossági ideje rövidesen lejár. A jogszabályjavaslat a civil szervezetek számára is egyszerűsíti a nem romlandó élelmiszerek átvételét.
A 2016/217-es törvényt módosító és kiegészítő tervezetet 245 támogató és egy ellenszavazattal, 13 tartózkodás mellett fogadta el az alsóház.
Az RMDSZ keddi közleménye szerint a javaslatcsomagot az RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói dolgoztak ki.
A közlemény idézi Miklós Zoltán Kovászna megyei parlamenti képviselőt, a törvénytervezet RMDSZ-es kezdeményezőjét, aki szerint a törvénytervezet megteremti a lehetőséget arra, hogy az élelmiszerláncban tevékenykedő gazdasági szereplők az élelmiszerfelesleget - amelyből később élelmiszerhulladék keletkezne, - a rászorulóknak adományozzák, vagy közvetítő egységen keresztül eljuttassák olyan megfelelő helyre, ahol azt elfogyasztják. '2021-ben országunkban 4,6 millió személyt fenyegetett szegénység és 150 ezer gyerek szenved naponta az éhség miatt. A törvénytervezetbe foglalt kötelezettségek betartásával az agrár-élelmiszeripari ellátási lánc hatékonyabbá válna, hiszen az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez jelentősen hozzájárulna a keletkezett élelmiszertöbblet szétosztása, még mielőtt hulladék válna belőle, ehhez pedig egyértelmű jogi keretre van szükségünk' - fejtette ki a képviselő.
Diana Buzoianu, a tervezet USR-s kezdeményezője arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy az élelmiszerboltok, éttermek, kantinok, de az állami intézmények is kötelesek lesznek legalább két lépésben gondoskodni arról, hogy az élelmiszer ne hulladéklerakóba kerüljön. Ezek között szerepel az élelmiszerek árának csökkentése szavatossági idejük lejárta előtt, illetve az élelmiszerek eladományozása, állati takarmányként való felhasználása, komposztálása vagy biogázként való felhasználása.
A tervezet szerint törvény megszegése tízezer és húszezer lej közötti bírságot vonhat maga után.
Buzoianu azt is elmondta, a mezőgazdasági minisztérium digitális platformot hoz létre, amelyen a gazdasági szereplők jelenteni fogják az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos adatokat.
Miklós Zoltán szerint a háztartások számára is kedvező ez az intézkedéscsomag, hiszen a családok alacsonyabb áron vásárolhatnak meg olyan élelmiszert, amelynek rövidesen lejár a szavatossági ideje. 'Ugyanakkor az el nem fogyasztott ételt megfelelően becsomagolva, pluszköltségek nélkül is magukkal vihetik az étteremből, mi több, a vendéglátó egységeknek a menüben is jól láthatóan fel kell tüntetniük ezt a lehetőséget. Ezáltal a háztartások nem csak élelmiszerköltségüket tudják csökkenteni, hanem hozzájárulnak a pazarlás csökkentéséhez és annak a célkitűzésnek az eléréséhez, hogy 2030-ra Romániában felére csökkenjen az egy főre jutó élelmiszerpazarlás mértéke' - nyilatkozta a képviselő.
Az RMDSZ közleménye emlékeztetett, hogy Romániának 2030-ra a felére kell csökkentenie az egy főre jutó élelmiszerpazarlás mértékét, valamint különböző intézkedések által növelni kell az élelmiszerláncban felhasznált és hasznosított élelmiszer mennyiségét.
'Európai viszonylatban személyenként 178 kg, Romániában pedig 130 kg élelmiszerhulladék termelődik évente. Országos szinten az élelmiszerfelesleg több mint fele a háztartásokban keletkezik, 37 százalékát az élelmiszeripar, öt százalékát pedig a közétkeztetésben keletkezett hulladék teszi ki. Továbbá, a globális élelmiszerpazarlás az üvegházhatást okozó gázok teljes kibocsátásának nyolc százalékát alkotja, amely jelentős hatással van az éghajlatra és a társadalom egészére egyaránt' - olvasható az RMDSZ közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában