Döntés

2024.02.20. 12:32

Elfogadta a képviselőház a kiskorúak energiaitalokhoz való hozzáférését korlátozó törvénytervezetet

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Döntő házként elfogadta kedden a képviselőház a kiskorúak energiaitalokhoz való hozzáférését korlátozó törvénytervezetet. A jogszabályjavaslat 238 támogató és egy elutasító szavazatot kapott, 12 képviselő tartózkodott.
A tervezetben rögzített meghatározás szerint az energiaitalok olyan italok, amelyek a szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok mellett a központi idegrendszert stimuláló szereket (koffeint, taurint, karnitint, guaranát, glükuronolaktont) tartalmaznak.
A jogszabályjavaslat megtiltja az energiaitalok forgalmazását oktatási intézményekben, egészségügyi intézményekben vagy hátrányos helyzetű személyeket ellátó létesítményekben.
A képviselőház ülésén elfogadott módosító javaslat szerint a kereskedelmi egységek nem szolgálhatnak ki energiaitallal kiskorúakat. Az előírás megszegése szabálysértésnek minősül, és 30 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető. A szabálysértés ismétlődése a kereskedelmi egységek tevékenységének 10-től 30 napig történő felfüggesztését vonja maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában