Döntés

2024.02.05. 18:16

Cioloş: A PSD úgy döntött, hogy megvédi Pontát a verespataki bányaprojektekkel kapcsolatos kártérítés ügyében

Forrás: Mediafax

Agerpres

Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött, hogy megvédi Victor Pontát a verespataki bányaprojektekkel kapcsolatos kártérítés és 'katasztrófa' ügyében.
Hétfői sajtónyilatkozatában a politikus felszólította Marcel Ciolacu kormányfőt, hogy menessze tanácsadói tisztségéből a volt szociáldemokrata miniszterelnököt. Szerinte okiratok bizonyítják, hogy Victor Ponta a felelős azért, mert várhatóan nagy összegű kártérítést kell kifizetnie Romániának a bányaprojektek meghiúsulása miatt.
Cioloş leszögezte: Marcel Ciolacunak és a PSD-nek bocsánatot kellene kérnie ezért a román néptől, és a kártérítést a felelősöknek kellene kifizetniük. A felelős pedig szerinte Marcel Ciolacu 'barátja', Victor Ponta, aki 2013-ban miniszterelnökként a román állam nevében kötelezettséget vállalt arra, hogy a kanadai vállalat megkapja az aranykitermelés jogát Verespatakon. 'Ezt a kötelezettségvállalást pedig éppen Ponta és a PSD szegte meg a parlamentben, és lehetőséget adott a bányavállalatnak, hogy pénzt követeljen a romániaiaktól' - olvasható a sajtónyilatkozatban.
Dacian Cioloş szerint a kanadai vállalat részvényeinek árfolyama megnőtt, amikor Marcel Ciolacu a jogerős ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy Románia el fogja veszíteni a kártérítési pert. 'Vajon kik a haszonvélvezői a kanadai cég részvényeivel való tőzsdei zsonglőrködésnek? Nem éppen a szociáldemokrata politikusok, Ponta és a barátai?' - tette fel a kérdést a volt kormányfő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában