IGPF

2024.02.12. 17:26

A határrendészet parancsnoka szerint egyre intenzívebb a Romániában dolgozó vendégmunkások nyugatra irányuló illegális migrációja

Agerpres

Az ország határain észlelt bűncselekmények száma 2023-ban 11 százalékkal nőtt az előző évhez képest - számolt be az országos határrendészeti főfelügyelőség (IGPF) vezetője az intézmény tavalyi tevékenységi mérlegét ismertető hétfői sajtótájékoztatón.
Cornel-Laurian Stoica közlése szerint tavaly az IGPF munkatársai 9524 büntetőeljárást indítottak, a legtöbbet illegális határátlépés/határátlépési kísérlet, szellemi tulajdonjogok megsértése, hamisítás és hamisított iratok felhasználása, illetve migránscsempészet miatt. Emellett 11,4 százalékkal több szabálysértést állapítottak meg, mint 2023-ban, amelyekért összesen 11 millió lej értékben szabtak ki bírságot.
A főfelügyelőség vezetője elmondta: az illegális migráció a nyugat-balkáni útvonalon jelentős mértékben, mintegy 30 százalékkal csökkent, a Balkánra érkező bevándorlók pedig továbbra is Szerbián keresztül próbálnak bejutni Horvátországba és Magyarországra. Tavaly a Szerbiából Romániába érkezett bevándorlók száma drasztikusan, 94,2 százalékkal csökkent - mutatott rá.
Beszámolója szerint az illegális határátlépések megakadályozását célzó intézkedések eredményeképpen a múlt évben 803 migránst tartóztattak fel a román-szerb határon, 98 százalékkal kevesebbet, mint előző évben.
Stoica tájékoztatása szerint egyre intenzívebb a Romániában dolgozó vendégmunkások nyugatra irányuló illegális migrációja, azaz olyan személyek próbálkoznak törvénytelen határátlépéssel, akik legálisan, munkavállalási vízummal léptek be az országba.
Elmondta, hogy tavaly közel 19 ezer személyt tartóztattak fel az ország határain, 16 százalékkal többet, mint 2022-ben, és közülük mintegy 12 ezren Romániából próbáltak kijutni. Ez az utóbbi szám 93 százalékkal nagyobb az előző évben jegyzettnél. Megjegyezte azt is, hogy az országba törvénytelenül belépni próbáló 6700 személy közül mintegy 4400 ukrán állampolgár volt, akik menedékjogot kértek Romániában.
A határrendészet vezetőjének adatai szerint tavaly 728 migránscsempészettel gyanúsítható személyt vettek őrizetbe, mintegy 30 százalékkal többet, mint előző évben.
A főfelügyelő elmondta azt is, hogy 2023-ban foglalták le a legtöbb csempészcigarettát az elmúlt 5 évben, 40 százalékkal többet, mint 2022-ben. A lefoglalt csempészáru értéke 95 millió lej volt, 36 százalékkal nagyobb, mint előző évben. A hatóságok emellett a 2022-es adatokhoz képest 68 százalékkal nagyobb mennyiségű, összesen 529 millió értékű kábítószert foglaltak le 2023-ban. A határról visszafordított hulladékszállítmányok tömege elérte a hétezer tonnát - sorolta Cornel-Laurian Stoica.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában