Megbeszélés

2024.01.09. 16:24

Ukrajna és a régió biztonsági helyzetéről tárgyalt Iohannis és Zelenszkij egy keddi telefonbeszélgetésen

Agerpres

Klaus Iohannis államfő Ukrajna és a régió, különösen a Fekete-tenger térségének biztonsági helyzetéről folytatott eszmecserét telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel - tájékoztatott kedden az Államelnöki Hivatal.
'Románia elnöke az ország további határozott támogatásáról biztosította Volodimir Zelenszkij elnököt' - olvasható a hivatal közleményében.
Iohannis ismételten kijelentette: Románia elítéli Oroszország közelmúltbeli brutális támadásait Ukrajna és főként az ukrán polgári infrastruktúra ellen.
A két államfő a kétoldalú kapcsolat fejlesztéséről és az ezzel kapcsolatos 2024-es prioritásokról beszélt, köztük a határon átnyúló közös érdekeltségű projektekről, illetve a két ország közötti stratégiai partnerség kiépítéséről, amelyről az ukrán elnök 2023. októberi bukaresti látogatásán egyeztek meg és írtak alá közös nyilatkozatot.
Iohannis üdvözölte az Ukrajna által tett előrelépéseket az úgynevezett moldáv nyelv kérdésében. (Az ukrán hatóságok október 19-én úgy döntöttek, hogy az Ukrajnában élő román kisebbség nyelve hivatalosan is a román, nem a moldáv - szerk. megj.). Hangsúlyozta ugyanakkor a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása, valamint a két ország közötti konstruktív, átlátható és elvi alapokon nyugvó kétoldalú párbeszéd folytatásának fontosságát minden közös érdekű kérdésben.
A két elnök beszélt továbbá Románia támogatásáról Ukrajna európai csatlakozásának ügyében, Iohannis gratulált Ukrajnának az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez.
'Volodimir Zelenszkij elnök köszönetet mondott Klaus Iohannis államfőnek a személyesen és Románia által e cél eléréséhez nyújtott értékes támogatásért' - tájékoztatott az elnöki hivatal.
A két elnök beszélt Ukrajna euroatlanti törekvéseiről és a szövetségesek idei prioritásairól, valamint az Ukrajnának nyújtott támogatás folytatásáról, többek között a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előkészületeivel összefüggésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában