Jogszabály

2024.01.06. 11:32

Kihirdette az államfő az elektronikus személyazonosító igazolványról szóló törvényt

Illusztráció

Agerpres

Klaus Iohannis államfő pénteken kihirdette a lakosság nyilvántartását és az elektronikus személyazonosító igazolványt szabályozó törvényt módosító és kiegészítő 2023/12-es számú kormányrendeletet jóváhagyó jogszabályt.

A törvény értelmében az elektronikus személyazonosító igazolvány lehetővé teszi tulajdonosa számára az elektronikus aláírás használatát, és a különböző állami intézmények informatikai rendszerében történő azonosítását.

A jogszabály lehetővé teszi az elektronikus személyazonosító igazolvány kiállítását a szülők kérésére a 14 évnél fiatalabb kiskorúak számára is. Ezt két évre állítják ki a 2 évet be nem töltött kisgyerekek, 4 évre a 2 és 14 év közötti gyermekek, 5 évre a 14 és 18 év közötti kiskorúak számára. A 18 és 70 év közötti felnőttek 10 évre kapják meg az igazolványt, a 70 év fölötti személyeknek pedig meghatározatlan időre állítják ki a dokumentumot.

Az állampolgároknak továbbra is lehetőségük lesz választani az elektronikus személyazonosító igazolvány és az egyszerű személyazonosító igazolvány között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában