Megnyitó

2024.01.29. 16:15

Gorghiu: A román állam nem tesz meg mindent olyan kihívásokkal kapcsolatban, mint a drogfogyasztás

Forrás: Facebook/Alina Gorghiu

Agerpres

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter azt mondta hétfőn Marosvásárhelyen, hogy a román állam nem tesz meg minden tőle telhetőt, amikor olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a drog- vagy az alkoholfogyasztás.
Marosvásárhelyen hétfőn nyitották meg a szenvedélybetegek közösségi terápiás központját, amely az első ilyen jellegű intézmény az országban.
A megnyitón az igazságügyi miniszter azt mondta - utalva arra, hogy a központot magánkezdeményezésből hozták létre -, hogy a romániai iskolákban azt tapasztalta, hogy a drogfogyasztás mindenhol foglalkoztatja a szülőket, a diákokat, a lelki gondozókat, a román állam viszont nem foglalkozik eleget a témával.
Kifejtette, a szenvedélybetegségek kezeléséhez modern megközelítésre és európai szintű ellátásra van szükség. Arra biztatta a függőket és hozzátartozóikat, hogy ne halogassák a segítségkérést, mert 'a legnehezebb feladat saját függőséged leküzdése'.
'Körülbelül tizenegy éve szoktam le a dohányzásról, és elmondhatom, kemény feladat volt. És a dohányzásról még aránylag könnyen le lehet szokni, más függőségekhez képest' - tette hozzá a miniszter.
Mint elmondta, egyes romániai gyerekek már 10-11 évesen kipróbálják a pszichoaktív szereket, majd később, de azért zsenge fiatalkorban eljutnak a nagyon veszélyes kábítószerekhez is. Mindez agyfunkciók károsodásához, egészségügyi és fejlődési problémákhoz, viselkedészavarhoz vezet. A marosvásárhelyihez hasonló központok megjelenése azt bizonyítja, hogy a társadalom 'egészségesen' veszi fel a harcot ezekkel a jelenségekkel - mondta Gorghiu.
Arról is beszámolt, a parlamentben három témába vágó törvénytervezet vár megvitatásra, az egyik például regionális elvonóközpontok létesítését írná elő. 'Szeretném, ha minden régiónak lenne egy ilyen központja' - tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában