Panasztétel

2024.01.23. 17:51

Cristian Ghinea bepanaszolta a bukaresti ítélőtáblánál a DNA főügyészét

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közpolitikai koordinátora, Cristian Ghinea kedden bepanaszolta a bukaresti ítélőtáblánál a korrupcióellenes ügyészség (DNA) főügyészét, Marius Voineagot a rendőrség gépkocsibeszerzési ügyében indított büntetőeljárás megszüntetése miatt.
A politikus panasza szerint a DNA szabálytalanul vizsgálta ki a 300 BMW 'manipulált' közbeszerzésen történő megvásárlását egy Klaus Iohannis államfővel kapcsolatban álló cégtől - tájékoztatott az USR.
Panaszában Ghinea kéri a büntetőeljárás megszüntetéséről szóló ügyészségi határozat felülvizsgálatát, az ügy visszautalását a DNA-hoz és az Európai Ügyészség értesítését az uniós pénzekből finanszírozott gyanús közbeszerzésről.
Az USR közleménye szerint a politikus előzetes döntéshozatali iránti kérelmet nyújtott be az Európai Unió Bíróságára. Beadványában két kérdésre kért választ. Az egyik az, hogy megsértette-e a DNA az uniós pénzekkel elkövetett visszaélések kivizsgálásával kapcsolatos uniós rendelkezéseket. A másik kérdés annak tisztázására vonatkozott, hogy az ügy lezárása volt-e a szándéka Marius Voineag főügyésznek, amikor a DNA hivatalból eljárást indított, majd utólag kétségbe vonta Cristian Ghinea keresetindítási jogát.
A politikus leszögezte, hogy a polgároknak joguk van bírósághoz fordulni a közpénzek kezelésével kapcsolatban. Úgy vélekedett, Marius Voineag eltussolta az ügyben nyomozó ügyész által a hivatalból indított eljárás során elkövetett törvénytelenségeket, amikor a gyanú büntetőjogi besorolását az uniós forrásokkal való visszaélésről hivatali visszaélésre változtatta.
Panaszában Ghinea rámutatott arra, hogy az ügy kivizsgálása nem a DNA-ra, hanem az Európai Ügyészségre tartozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában