Megemlékezés

2024.01.29. 13:01

Ciolacu: A kormány továbbra is fontosnak tartja a fiatalok felvilágosítását a múltbeli tragédiákról

Agerpres

A kormány továbbra is fontosnak tartja és támogatja a fiatal generációk felvilágosítását a múltbeli tragédiákról, hogy megelőzze azok megismétlődését - jelentette ki hétfőn Marcel Ciolacu miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a bukaresti Korál zsinagógában tartott ceremónián.
Beszédében Ciolacu felidézte, hogy január 27-én az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor felszabadítására emlékezünk. 1945. január 27-e jelentette a holokauszt végét és a szabadság kezdetét a túlélők számára, akiknek sikerült elmenekülniük a náci gyilkosok kezéből - tette hozzá.
'Romániában a hatóságok által folytatott antiszemita politika rendkívül kemény volt, ami a romániai zsidók üldözését és kínzását, letartóztatási és deportálási hullámot eredményezett, miközben otthonaikat, üzleteiket és imahelyeiket megrongálták és felgyújtották. Egy olyan időszak után, amikor a tudatlanság és a tagadás elhomályosította a kollektív tudatot, Románia 2004-ben a romániai holokausztot vizsgáló nemzetközi bizottság zárójelentésének elfogadásával elindult a felelősségvállalás útján. Múltunk kritikus vizsgálata döntően hozzájárult Románia fejlődéséhez, amely az igazságra és a múlttal való megbékélés erős vágyára épül' - fogalmazott beszédében a kormányfő.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy napjaink egyre radikalizáltabb és ellenségesebb társadalmaiban szükségszerűvé válik az igazságosság és az emberi jogok tiszteletben tartása.
'Az Európát ma fenyegető veszélyek - szélsőségesség, populizmus és antiszemitizmus - pontosan a tudatlanságból és a közönyből táplálkoznak. Az antiszemitizmus nem csupán a múlt század szomorú része, hanem különösen veszélyes valóság, amellyel ma is szembesülünk, és amelyet a közelmúlt eseményei súlyosbítanak, és szélsőséges csoportok táplálnak' - tette hozzá Ciolacu.
A miniszterelnök felhívta ugyanakkor a figyelmet a fiatal generációknak a múltban végbement tragédiákról való felvilágosításának fontosságára, és hangsúlyozta, a kormány továbbra is fontosnak tarja és támogatja a fiatalok ilyen irányú nevelését, hogy ezek a szélsőséges események ne ismétlődhessenek meg többé. Emlékeztetett, hogy a 2023-2024-es tanévtől kezdődően a középiskolai tantervbe bevezették a zsidók történelme és a holokauszt tantárgyat.
'Ez a nap évről évre arra ösztönöz bennünket, hogy elgondolkodjunk a holokauszt örökségén, tisztelegjünk az áldozatok emléke előtt, és továbbadjuk a túlélők vallomásait' - mondta még a kormányfő.
Végezetül a közel-keleti helyzetre utalva Ciolacu megismételte a román kormány felhívását a Hamász által fogva tartott izraeli túszok azonnali szabadon bocsátására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában