Sajtótájékoztató

2024.01.31. 15:36

Bogdan Ivan: 316 fájlt, mintegy 300 megabájt adatot másoltak le a képviselőház adatállományából

Forrás: Facebook/Bogdan Ivan

Agerpres

A kormánypalotában tartott sajtótájékoztatóján a tárcavezető közölte, hogy jelenleg a román állam illetékes intézményeinek szakértői dolgoznak a képviselőház informatikai rendszerén keletkezett biztonsági rés elhárításán.
Bogdan Ivan elmondta, hogy a támadók által lemásolt 316 fájl közül 190 szkennelt dokumentum volt. Nagy részük nyilvános irat: szolgáltatási szerződések, intézménycímek, a nyilvánosságnak szánt költségvetési adatok, a képviselők személyazonosító igazolványának másolatai.
Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy 2019-től a képviselőház honlapjának biztonságért az intézmény IT-szakemberei felelnek, és ha történtek mulasztások, a vétkeseket felelősségre fogják vonni. 'Ám a fő bűnösök a támadók (...). És a támadókat egy közintézmény kiberbiztonsági rendszerének megsértése miatt a büntetőjog szerint börtönre is ítélhetik' - emlékeztetett.
A miniszter elmondta azt is, hogy Romániában naponta több mint 25 ezer kibertámadás történik, amit több esetben emberi mulasztás is elősegít. Szerinte a képviselőház informatikai rendszerének sérülékenységét az is okozhatta, hogy nem frissítették a szoftvereket. Példaként említette, hogy az intézmény egyes számítógépein továbbra is a Windows operációs rendszer egyik elavult verziója fut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában