Fejlesztés

2024.01.11. 16:29

Az Európai Bizottság jóváhagyta a romániai kikötőfejlesztések 126 millió eurós állami támogatását

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Az Európai Bizottság az állami támogatások uniós szabályai alapján jóváhagyta azt a 126 millió eurós romániai programot, amelynek célja az Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt megnövekedett kereskedelmi forgalmú kikötőkben végrehajtott beruházások támogatása.
A testület közleménye szerint az intézkedés az EU szolidaritási folyosóinak célkitűzéseivel összhangban megkönnyíti az Ukrajnába irányuló és onnan kiinduló áruforgalmat.
„Ez a 126 millió eurós program lehetővé teszi Románia számára, hogy feloldja a Duna- és a Fekete-tenger parti kikötőkbe érkező áruk hirtelen megugró volumene miatt kialakult szűk keresztmetszeteket. A támogatás segíti a kikötő üzemeltetőit az áruk feldolgozásában és tárolásában, ezáltal csökkentve az Oroszország Ukrajna elleni háborúja által okozott blokádot” - idézte a közlemény Margrethe Vestagert, az Európai Bizottság alelnökét.
Románia jelezte a Bizottságnak, hogy támogatni kívánja az egyes romániai kikötőkben működő vállalatok beruházásait további árukezelő- vagy tároló létesítményekbe. Ezekre az Ukrajna közvetlen tengeri exportútvonalainak összeomlása miatt eltérített áruk feldolgozásához van szükség. A 126 millió eurós (mintegy 626 millió lejes) költségvetésű program 2024. december 31-ig tart.
Az intézkedést részben az EU kohéziós alapjából finanszírozzák, és az Ukrajnába irányuló és onnan kiinduló kereskedelmi forgalom megkönnyítésével hozzájárul az EU-Ukrajna szolidaritási folyosók működéséhez - olvasható a közleményben.
A Bizottság megállapította: az állami támogatás hiányában ezek a beruházások nem valósulhattak volna meg, mivel sem piaci befektetők, sem bankok nem finanszírozták az orosz háború okozta bizonytalanságok és a kereskedelmi forgalom megnövekedésének ideiglenes jellege miatt.
A testület megállapította azt is, hogy az állami támogatás arányos és a beruházások elindításához szükséges minimumra korlátozódik. 'A piaci szereplők csak akkora támogatást kaphatnak, amennyi a szokásos kereskedelmi útvonaluktól eltérített áruk kezeléséhez szükséges berendezések és a raktározás többletköltségeinek fedezéséhez szükséges' - indokolta közleményében az Európai Bizottság a támogatás jóváhagyását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában