Környezetvédelem

2024.01.17. 18:45

A Zöldház program idei költségvetése 2 milliárd lej lesz

Illusztráció

Agerpres

A Zöldház program idei költségvetése 2 milliárd lej lesz, és csak akkor zárul majd le, amikor az utolsó romániai házra is napelemek kerülnek - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter.
Mircea Fechet emlékeztetett, hogy a fotovoltaikus rendszerek telepítését támogató programnak már a tavaly is rekordösszegű, 1,75 milliárd lejes költségvetése volt. Hozzátette, hogy idén a Zöldház programnak egy újabb pályázati kiírása is lehet a 2 milliárd lejes keret kimerülése után, ha erre igény mutatkozik.
A miniszter elmondta, hogy idén a Roncsautó Plusz programra is rekordösszeget szán a kormány, egymilliárd lejt a tavalyi 780 millió lejhez képest. Közlése szerint az előző évekhez hasonlóan 2024-ben is számítani lehet arra, hogy a klasszikus Roncsautóprogram költségvetéséből pénzeket csoportosítanak át a környezetkímélő gépkocsik vásárlását támogató programba.
Újdonságként Fechet bejelentette a Traktorok és mezőgazdasági gépek roncsprogramjának idei elindítását is. Ennek keretében legtöbb 30.000 eurós támogatásra pályázhatnak a mezőgazdasági termelők új munkagépek beszerzéséhez.
Emellett idén további két új programot indít a környezetvédelmi minisztérium: az egyikkel az iskolai Zöldhetet, a másikkal az energiatakarékos utcai közvilágítást támogatják. Fechet szerint az utóbbira azért van szükség, mert még mindig vannak olyan települések az országban, amelyek korszerűtlen, nagy fogyasztású égőket használnak közvilágításra. Ennek a programnak a költségvetése 500 millió lej.
A tárcavezető beszámolt arról is, hogy idén kerékpárutak építésére 600 millió lejt, integrált vízellátási és csatornázási rendszerek finanszírozására 1,5 milliárd lejt szán a minisztérium. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában