Változtatások

2024.01.18. 13:46

A közúti fuvarozóknak kedvező módosításokra készül az ASF az RCA piacán

Forrás: Alba24

Agerpres

A közúti fuvarozók kéréseiből kiindulva több módosítást is fontolóra vesz a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) piacán - tájékoztatott csütörtökön az intézmény.
A közlemény szerint ezek között szerepel az RCA-szerződés hatályának felfüggesztése arra az időszakra, amíg a járművet nem használja a tulajdonosa, és a szerződés érvényességének meghosszabbítása a felfüggesztés időtartamával.
Emellett az ASF lehetővé tenné a részletfizetést a természetes és a jogi személyek számára egyaránt, illetve felülvizsgálná a 12 hónapnál rövidebb időtartamra kötött RCA-szerződések árát azért, hogy ne legyenek nagy különbségek az éves és a féléves szerződések között.
Az ASF közleménye szerint az elmúlt napokban a hatóság egyeztetett a közúti fuvarozók és a biztosítótársaság képviselőivel is, és az egyeztetéseket a következő időszakban folytatják.
A tárgyalásokon elhangzott, hogy a Romániai Gépjármű-biztosítók Irodájának (BAAR) megoldásokat kell találnia a magas kockázatú biztosítottak jogállására.
A Romániai Fuvarozók Szövetségének (COTAR) elnöke, Vasile Ştefănescu csütörtökön az AGERPRES-nek elmondta: a szerda esti tárgyalásokon abban állapodtak meg az ASF vezetőségével, hogy a 16 tonna feletti járművek RCA-szerződéseit a 132/2017. számú törvénynek megfelelő referenciaáron kötik meg, ugyanakkor törvénymódosítással lehetővé teszik a biztosítás felfüggesztését a jármű használaton kívül helyezésének idejére. Hozzátette, hogy a következő napokban folytatják a tárgyalásokat a tehergépjárművek további kategóriáinak RCA-szerződéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában