Székelyudvarhely

2023.12.19. 15:18

Támogatást kapnak a hatóságoktól a bentlakásban elszállásolt diákok

Fotó: Hodgyai István/hargitanepe.ro

Agerpres

A vakáció után más épületben helyezik el a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium leomlott falú bentlakásában elszállásolt diákokat, és támogatást is kapnak a hatóságoktól - jelentette ki kedden Petres Sándor Hargita megyei prefektus.
A kormánymegbízott elmondta, hogy a reggeli órákban operatív ülést tartottak a prefektusi hivatalban az illetékes intézmények képviselőivel az érintett tanulók helyzetéről. Emlékeztetett arra, hogy bentlakás 97 gyermeket fogadott be a környező falvakból, akik most ruhák és iskolai felszerelés nélkül maradtak, ezért támogatásra van szükségük. Annál is inkább - tette hozzá -, mert egy részük kiskeresetű családból származik.
Petres közlése szerint a hatóságok fel fogják mérni a diákok szükségleteit, és vakáció után egy másik épületben helyezik majd el őket. Erre a hétre felajánlották számukra a Református Kollégium bentlakását, de szüleik hazavitték őket - tette hozzá.

A prefektus elmondta, hogy a romok alól kimentett, majd hétfő este életét vesztő diák 17 éves volt, és Farkaslakáról származott. A falomlásban megsérült három lány közül kettőt a székelyudvarhelyi kórházban kezelnek, viszont a harmadik állapota kritikus. Mariana Negoiţă, a marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórház szóvivője az AGERPRES-nek kedden elmondta, hogy a 17 éves lányt a gyermekgyógyászat intenzív osztályán kezelik, gépi lélegeztetésre szorul, hemodinamikailag instabil. Állapota válságos, az orvosok visszafogottan nyilatkoznak túlélési esélyeiről.
Petres beszélt arról is, hogy az ügyben büntetőeljárás zajlik, és szakértői jelentés készül az épületről, hogy kiderüljön, milyen okok vezettek a tragédiához. „Felmérik az épület állapotát, hogy helyreállítható-e, vagy le kell bontani. Addig senki sem nyúlhat hozzá” - szögezte le. Megjegyezte azt is, hogy a katolikus egyháztól bérelt ingatlan régen épült, és a falomlásnak köze lehet a közelében zajló csatornázási munkálatoknak is.

A marosvásárhelyi ítélőtáblai ügyészség vette át a nyomozást a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületénél történt falomlás ügyében. Gianina Oreviceanu szóvivő szerint az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával vizsgálódnak. Mint hozzátette, egyelőre csak egy "minimális helyszínelésre" kerülhetett sor, de amint biztonságossá teszik a helyszínt, folytatják a vizsgálatot.

Ligia Deca tanügyminiszter szerint a székelyudvarhelyi bentlakás épületét nem ellenőrizték a földrengésbiztonság szempontjából. Az egy nappal a tragédia után Székelyudvarhelyre érkező tárcavezető megtekintette a Tamási Áron Gimnázium bentlakásaként szolgáló épületet. Mint hangsúlyozta, az ingatlan a gyulafehérvári római katolikus érsekség tulajdonában van, ettől bérli az önkormányzat. „Az épület biztonságossá tételének felelőssége megoszlik a tulajdonos és az ingatlan adminisztrátora között” - magyarázta. Deca szerint a bentlakás épületét nem ellenőrizték földrengésbiztonság szempontjából, ami szintén a tulajdonos vagy az adminisztrátor feladata lett volna.
A tárcavezető hangsúlyozta, hogy létezik egy jogszabály, amely lehetővé teszi a szeizmikus kockázat felmérését az iskolaépületek esetében, és felszólította az illetékes hatóságokat, hogy vegyék igénybe az erre a célra, illetve állagjavító munkálatokra elkülönített pénzalapokat.
A miniszter beszámolt továbbá, hogy kiküldi a helyszínre a tárca ellenőrző testületét, amely megvizsgálja, betartották-e az illetékesek az oktatási törvény és az ehhez kapcsolódó másodlagos jogszabályok előírásait. „Ez az eljárás ilyen esetekben” - magyarázta. Deca hozzátette, ki kell derülnie, hogy kiket terhel a felelősség a történtekért, és a vétkeseket meg kell büntetni.

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal lemondta az év végi ünnepi koncerteket és előadásokat, miután hétfőn tragédia történt a Tamási Áron Gimnázium bentlakásában, amelynek következtében egy diák meghalt, három pedig megsérült. Zörgő Noémi városházi szóvivő keddi közlése szerint elmaradnak a karácsonyi vásár kulturális és művészeti rendezvényei, valamint a szilveszteri tűzijáték és koncert is. A szóvivő az AGERPRES-nek elmondta, hogy már hétfőn leállították a zenét a karácsonyi vásárban. 
Gálfi Árpád polgármester részvétét fejezte ki a Facebook-oldalán az elhunyt fiatal családjának. „Mély fájdalommal és együttérzéssel őszinte részvétem a gyászoló családnak. Mielőbbi felépülést a sebesülteknek, erőt és kitartást a hozzátartozóiknak. Megrendítő és mérhetetlenül fájó mindannyiunknak ez a tragédia, gyászol az egész város” - írta a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában