Ipar

2023.12.13. 13:39

Románia egyike az uniós tagállamoknak, ahol csökkent az ipari termelés októberben

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Októberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent az előző hónaphoz képest az ipari termelés az euróövezetben, uniós viszonylatban pedig Romániában jegyezték az egyik legnagyobb visszaesést - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett jelentéséből.
Az adatok szerint októberben az ipari termelés az euróövezetben 0,7 százalékkal, az EU-ban 0,5 százalékkal csökkent szeptemberhez képest. A legnagyobb visszaesést Írországban (7 százalék), Máltán (2,5), Hollandiában (2,1), Horvátországban (1,4) és Romániában (1,2) regisztrálták.
Éves összevetésben az euróövezetben 6,6 százalékkal, az EU-ban 5,5 százalékkal csökkent az ipari termelés, Romániában pedig 4,4 százalékos volt a visszaesés. Az ipari termelés a legnagyobb mértékben Írországban maradt el októberben az egy évvel korábbitól, 34,0 százalékkal. Észtországban 12,2, Hollandiában 11,1, Belgiumban 9,4, Bulgáriában 5,4 százalékos volt az ipari termelés éves csökkenése októberben.
Az Országos Statisztikai Intézet szerdán közölte, hogy idén január és október között a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal, a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint 5 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában 2022 azonos időszakához képest.
Októberben szeptemberhez viszonyítva a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal nőtt, a kiigazított adatok szerint 1,2 százalékkal csökkent az ipari termelés. Éves összevetésben idén októberben a nyers adatok szerint 2,3 százalékkal, a kiigazított adatok szerint 4,9 százalékkal csökkent az ipari termelés Romániában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában