Választások

2023.12.19. 10:27

Politikai források: A PNL összevonná a helyhatósági választásokat az elnökválasztás első fordulójával

Illusztráció

Forrás: Mediafax

Agerpres

Politikai források szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt szeretné, ha a helyhatósági választásokat összekapcsolnák az elnökválasztás első fordulójával, és azt előrehoznák szeptemberre.
Az idézett források szerint erről még nem egyeztettek a kormánykoalícióban.
A PNL szerint ez lenne "az egyetlen alkotmányos variáns" a választások összevonására, tekintettel arra, hogy a parlamenti választások dátumát nem lehet elmozdítani.
A források szerint jövő év februárjában várható döntés az említett választások időpontjáról.
A liberálisok számításai szerint ha az elnökválasztás első fordulóját szeptemberben tartják, a második fordulóra októberben kerülhet sor, és az új elnök akkor lépne hivatalba, amikor a jelenlegi államfő, Klaus Iohannis befejezi mandátumát.
A párthoz közel álló források azt is közölték, hogy a PNL önálló jelöltet tervez indítani az elnökválasztásokon, és Nicolae Ciucă a legesélyesebb.
A helyhatósági választásokon bizonyos megyékben a liberálisok független jelölteket támogathatnak.
A források azt is elmondták, hogy a PNL a választások után ismét a Szociáldemokrata Párttal (PSD) léphet kormánykoalícióra, ugyanis 'matematikailag nincs más opció'.
Az európai parlamenti választásokon a PNL kétmillió állampolgár szavazatát szeretné megkapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában