Éves jelentés

2023.12.12. 10:32

Nőtt az erdészeti bűncselekmények száma

Nem történtek az idén nagy anyagi kárral járó erdészeti bűncselekmények, mindenesetre 2023-ban megnőtt a fa-, és erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó bűncselekmények és kihágások száma, hangzott el a Bihar Megyei Prefektusi Kollégium múlt heti ülésén.

Illusztráció

Forrás: Román Rendőrség

Pap István

A Bihar Megyei Prefektusi Kollégium múlt csütörtökön, a prefektúra nagyváradi székhelyén tartott gyűlésén az erdészet és a fagazdálkodás állt a figyelem homlokterében, mert az ezzel a tevékenységgel megbízott megyei és területi intézmények tartották meg éves jelentésüket. A sorban először Teodor Suciu, a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője tartott beszámolót. Elmondta, hogy Bihar megyében kilenc erdőkerület van az igazgatóság hatáskörében, a legnagyobb a kisszedresi, a legkisebb pedig a székelyhídi, és van még hat magán erdőkerület is a megyében. Az igazgatóság tevékenysége három részre oszlik. A műszaki tevékenységek közül a legfontosabbak az erdők regenerációja és egészségi állapotuk nyomon követése. Az idén 159 hektárral bővítették az állami tulajdonban lévő erdőterületet azáltal, hogy 1,2 millió facsemetét ültettek el, továbbá 86 hektárnyi területtel bővítették a már meglévő erdőterületeket, és hat erdőt újratelepítettek. Az igazgatóság munkakörébe tartozik, az erdők karbantartása és azok őrzése is, ez utóbbi vonatkozásban az igazgató kiemelte, hogy több közös őrjáratot szerveztek a csendőrséggel és a rendőrséggel. Térfigyelő kamerát helyeztek el a Dregán völgyében lévő erdőúton és ennek köszönhetően három illegális faanyag-szállítmányt kapcsoltak le. Az igazgatóság 2023-ban 192 kihágást állapított meg, a büntetések összértéke 145 ezer lej volt és összesen 781 köbméternyi fát koboztak el. Összesen 166 illegális fakivágási esetre derítettek fényt, aminek nyomán 767 köbméternyi fa esett áldozatul. 2023-ban a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság 77.000 köbméternyi lábon álló fát, 53.000 köbméternyi feldolgozott fát és 34.000 köbméternyi tűzifát értékesített. Az igazgató megemlítette, hogy az idén létrehozták a tanösvényt a félixfürdői erdőben, ami nagy sikernek örvendett, és országos szinten is követendő példának tekintik.

Adatok

Dan Maxim, a Bihar Megyei Erdészeti Őrség főfelügyelője prezentációjának elején arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagyváradi székhelyű intézmény hatáskörébe tartoznak a Bihar megyein kívül az Arad, a Szatmár és a Szilágy megyei erdők is. Bihar megyében 210.555 hektárnyi erdőterület van, amelyből 65.828 van állami tulajdonban, a többi az önkormányzatok, illetve jogi- és magánszemélyek tulajdona. A továbbiakban beszélt a különböző uniós finanszírozású programokról, melyek megvalósításában az erdészeti őrség is részt vesz. Majd elmondta, hogy a környezetvédelmi őrség Bihar megyében az év első tíz hónapjában négy bűncselekményt fedezett fel, az ezek okozta kár 66.126 lej volt, és 118 kihágást konstatáltak, a kirótt bírságok összértéke 292 ezer lej volt. Lefoglaltak 835 köbméter fát, melyek összértéke 95.892 lej volt. A törvénytelenül kivágott fák mennyisége, amit az őrség felfedezett, 109 köbméter volt. A prefektus már nagyon sürgette Maximot, hogy fejezze be előadását, ezért nem mondta már el, de a prezentációjában szerepel az, hogy megyénkben tíz kilövési engedélyt adtak ki szarvasfélékre, kettőt varjakra, 161-et vaddisznókra és hármat sakálokra. 

A Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége (ANANP) Bihar megyei vezetője, Horia Cartiş főként az országos intézmény tevékenységéről beszélt. Amit a Bihar Megyei területi szolgálatról meg lehetett tudni, az volt, hogy öt munkatárssal dolgozik. Megyénkben összesen 108 különböző besorolású természetvédelmi övezet van, ezek összterülete 181.056 hektár, vagyis a megye területének 24 százaléka. Bihar megyében 2019-től mostanáig öt projektben partner az ANANP, ezek összértéke mintegy 17,8 millió euró. Olyan infrastrukturális projektek ezek, amelyek megvalósításához szükség van az ANANP jóváhagyására. Az intézmény az idén jóváhagyást adott ki a fugyivásárhelyi, a szentandrási, a nagyürögdi elkerülő utakra, a Pályi-Bihar útra, a metropolisz övezet körgyűrűjére, az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi útra, a Nagyvárad-Kolozsvár vasútvonal elektromosítására, stb.

Sok a kihágás

Alin Haniș, a Bihar Megyei Rendőrség vezetője az erdészettel kapcsolatos törvénytelenségekről számolt be. Az év első tíz hónapjában 712 bűnügyi eljárás volt folyamatban, ezek közül 297 ügyben ismeretlen elkövető ellen. Januártól októberig 339 bűnügyi eljárás indult, ezek közül 84 esetben hivatalból. A legtöbb bűncselekmény, szám szerint 164 az élesdi körzetben történt. Szintén a vizsgált tíz hónap alatt 327 ügyet megoldottak, ezek közül 31 végződött vádemeléssel 271 személy ellen, akik közül tizenegyet őrizetbe vettek. 2023. november 1-jén még 724 bűnügyi eljárás volt folyamatban, ezek közül 324 ügy ismeretlen elkövetők ellen zajlik. A vizsgált időszakban 1.165 ellenőrzést végeztek a rendőrök az erdőkben, illetve megvizsgálták a faanyag raktározásának és szállításának törvényességét. Az év első tíz hónapjában a rendőrség 401 bírságot rótt ki összesen 635.500 lej értékben, elkoboztak 4.053 köbméter fát valamivel több mint 1 millió lej értékben, ugyanakkor elkoboztak két haszongépjárművet is szintén 1 millió lej értékben, továbbá különböző favágó eszközöket is lefoglaltak. Alin Haniș végül elmondta, hogy az erdészeti szakterületen nem történtek nagy kárral járó bűncselekmények, mindenesetre nőtt a kihágások száma, ezért a rendőrség a jövőben intenzívebben kell dolgozzon annak érdekében, hogy megelőzzék az illegális fakivágásokat, és elkapják a fatolvajokat, húzta alá.

Mire van idő?

Megjegyzendő, hogy a múlt heti prefektúrai kollégiumi ülés is a Dumitru Tiplea prefektus által bevezetett ügyrend szerint zajlott le: a mostani ülés elején Sorin Sipos történész tartott előadást a román történelemről, konkrétan a román kolindákról, és azok megőrzésének fontosságáról. Ennek az előadásnak sem volt semmi köze a prefektúrai kollégiumi ülés tematikájához, annál is furcsábbnak hatott ezek után, hogy Dumitru Tiplea időhiányra hivatkozva sürgette az intézményvezetőket, hogy minél rövidebben adják elő mondandójukat, és így Suciu és Maxim prezentációjából nem is hangzott el minden abból, amit elmondani szándékoztak. De legalább a jelenlévő intézményvezetők meghallhatták Sorin Sipostól például azt, hogy a román nép a 2–3. században tért át a kereszténységre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában