Schengen

2023.12.29. 09:08

Jövőre folytatják a Románia teljes körű schengeni csatlakozására irányuló tárgyalásokat

Marcel Ciolacu csütörtökön a Facebook-oldalán közölte, hogy a kormány jövőre folytatja a Románia teljes körű schengeni csatlakozására irányuló erőfeszítéseit. A miniszterelnök szerint "minden jel arra utal", hogy ez a cél elérhető.

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Agerpres

Bejegyzésében Ciolacu emlékeztetett: politikai megállapodás született Ausztriával arról, hogy Románia és Bulgária a légi és tengeri közlekedésben 2024 márciusában csatlakozik a schengeni övezethez. Ezt hosszú tárgyalások után elért eredménynek nevezte, és arról biztosította a közvéleményt, hogy "a dolgok itt nem állnak meg". "Ez az első konkrét eredmény az elmúlt 13 évben, amely alatt sokan (...) véleményt nyilvánítottak (a schengeni csatlakozásról – szerk. megj.). De valójában (...) nagyon keveset tettek is érte. Ez a kormány el fogja érni, hogy a román állampolgárokat valóban egyenrangú partnerként kezeljék az Európai Unióban" – írta a miniszterelnök.

A kormányfő szerdán este a Facebook-oldalán jelentette be Románia részleges schengeni csatlakozásának hírét. "13 év után Románia belép a schengeni övezetbe! Politikai megállapodás van erről!" – írta Ciolacu. Hozzátette, hogy a megállapodás révén nőni fog a konstancai fekete-tengeri kikötő jelentősége. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy jövőre a szárazföldi határátkelőkre vonatkozóan is megszületik a megállapodás.

 

Az osztrák belügyminiszter csütörtökön emlékeztetett arra, hogy a határellenőrzés megszüntetése a légi és a tengeri közlekedésben nem jelenti Románia és Bulgária teljes körű schengeni csatlakozását, amelynek időpontját nem rögzítették még. ''Az Air Schengen azt jelenti, hogy a Romániából és Bulgáriából érkező utasok útlevelét csak a beszállókapuknál ellenőrzik" – magyarázta az AFP hírügynökségnek Gerhard Karner. A miniszter azonban figyelmeztetett, hogy jelenleg nem zajlanak tárgyalások a két ország teljes körű csatlakozásáról, ezért ennek az időpontja sem ismert még.
Gerhard Karner nyilatkozatának előzménye, hogy Románia és Bulgária bejelentette: a légi és tengeri közlekedésben 2024 márciusában csatlakoznak a schengeni övezethez, miután az elmúlt napokban politikai megállapodás született erről Ausztria illetékes miniszterével. A háromoldalú megállapodás értelmében márciustól megszűnne a határ- és vámellenőrzés a repülőtereken és a tengeri kikötőknél, 2024-ben pedig a közúti és vasúti határ- és vámellenőrzés megszüntetéséről is folytatják a tárgyalásokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában