Építőipar

2023.12.20. 11:29

Január és október között 12,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés 2022-höz képest

Illusztráció

Agerpres

A 2023-as év első tíz hónapjában a nyers adatok szerint 12,2 százalékkal, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 12,5 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene a múlt év azonos időszakához viszonyítva - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).
A nyers adatok szerint a felújítási munkálatok volumene 18,2 százalékkal, az új építéseké 12,8 százalékkal, a karbantartási és javítási munkálatoké pedig 8,1 százalékkal bővült a tavaly január és október között jegyzetthez képest. Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 30,7 százalékos, a nem lakóépületeknél 1,7 százalékos volt a növekedés, míg a lakóépületeknél 7,2 százalékos visszaesést jegyeztek.
A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a felújítási munkálatok volumene a vizsgált időszakban 20,6 százalékkal, az új építéseké 12,8 százalékkal, a karbantartási és javítási munkálatoké pedig 7,6 százalékkal gyarapodott az előző év azonos időszakához képest. Az épületek típusa szerint az ipari létesítményeknél 30,8 százalékos, a nem lakóépületeknél 1,7 százalékos volt a növekedés, míg a lakóépületeknél 6,4 százalékos csökkenést regisztráltak.
Idén októberben az előző hónaphoz mérten az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11,2 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3 százalékkal nőtt. Éves összevetésben a nyers adatok szerint 10,7 százalékkal, a kiigazított adatok szerint 7,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene 2023 októberében. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában