COP28

2023.12.04. 11:19

Iohannis: Románia egyre vonzóbb ország a zöld technológiák gyártása szempontjából

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Románia érdekelt a zöld technológiák fejlesztésében, alkalmazásában és termelésében, hogy hozzájáruljon a nemzetközi termelési láncokhoz - jelentette ki Klaus Iohannis hétfőn Dubajban.
Az ENSZ 28. éghajlatváltozási konferenciája (COP28) keretében tartott Fenntartható Innováció Fórumon a román elnök leszögezte: az éghajlatváltozásra való hatékony reagáláshoz a kormányoknak erős partnerséget kell kialakítaniuk a vállalkozásokkal, a pénzügyi intézményekkel, a kutatási és innovációs intézményekkel és a nem kormányzati szervezetekkel.
'Románia érdekelt a zöld technológiák fejlesztésében, alkalmazásában és termelésében, hogy ezáltal hozzájáruljon a nemzetközi termelési láncokhoz. A Világbank által közzétett elemzések rámutatnak, hogy Románia versenyképes a szélerőművek gyártásához szükséges elektromos vezérlő- és elosztópanelek exportjában. Románia egyre vonzóbb ország a zöld technológiák gyártása szempontjából' - fogalmazott Iohannis.
Hozzátette: a Méltányos Átállást Támogató Alapon (Just Transition Fund) keresztül Románia aktívan támogatja az akkumulátorgyártás fejlesztését azokban a régiókban, ahol a helyi gazdaság jelenleg még mindig a széntől függ. A Romániában működő nagy autógyártók is kezdik átállítani a gyártást az elektromos járművekre - említette meg az államfő.
Arra is rámutatott, hogy bár Románia egy olyan régióban található, amelyről 'néha úgy gondolják, hogy nagy a szén-dioxid-kibocsátása', az ország az elmúlt három évtizedben több mint kétharmadával csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben bruttó hazai termékét megsokszorozta.
'Erre a teljesítményre alapozva elkötelezettek vagyunk amellett, hogy gazdaságunk fejlesztésével egy időben tovább csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ehhez átalakító és innovatív technológiákra van szükségünk, megfizethető áron' - hangsúlyozta az államfő.
Rámutatott, hogy a nagy romániai egyetemi központtok, mint a bukaresti és a kolozsvári, a fenntartható építőanyagok és az energiahatékonysági alkalmazások területén végeznek innovációs kutatásokat.
'A kutatás és az innováció segíthet a mezőgazdasági termelés konszolidációjában és a mezőgazdaság éghajlatváltozáshoz való jobb alkalmazkodásában Romániában és globális szinten egyaránt' - mondta még Iohannis, megemlítve ugyanakkor, hogy az ENSZ. 26. klímacsúcsán Románia az első országok között csatlakozott a mezőgazdasági innovációs kezdeményezéshez, amely az élelmezési rendszerekben megvalósuló innováció révén küzd az éghajlatváltozás hatásai és az éhezés ellen.
A román elnök ugyanakkor méltatta az Európai Unió finanszírozási rendszerét az éghajlat-politika terén.
Azt is kiemelte, hogy a globális fellépés az éghajlat-változás ellen a technológiafejlesztésre és -átadásra támaszkodik, hogy az országok világszerte hatékonyan végre tudják hajtani a nemzeti klímaterveket, és teljesíteni tudják a Párizsi Megállapodásban foglaltakat.
'A zöld és a digitális átmenet közötti szinergiák megkönnyítik a hatékony klímavédelmi fellépést. A fejlődő országok digitalizációs és fenntarthatósági céljai elérésének támogatása érdekében Románia idén csatlakozott az EU által vezetett, de afrikai és dél-amerikai projekteket támogató digitális fejlődési platformhoz' - nyomatékosította Iohannis.
A román elnök szerint a klímaváltozás elleni küzdelem legfontosabb 'eszközét' az állampolgárok jelentik, akiknek rendelkezniük kell a zöld átállásban való részvételhez szükséges készségekkel.
Ez biztosítja a gazdaságilag és környezetvédelmi szempontból fenntartható fejlődést, ehhez pedig megfelelő oktatásra van szükség - szögezte le, rámutatva, hogy Románia lépéseket tette ebben az irányban a Zöld hét bevezetésével az iskolákban.
'Az éghajlatváltozás rendkívüli veszélyt jelent a bolygóra és egzisztenciális fenyegetést a lakosságra nézve. Csak akkor tudunk hatékonyan reagálni erre a példátlan kihívásra, ha mi, a világ népei mindannyian összefogunk és egyesítjük erőinket' - sommázta még Klaus Iohannis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában