Adózás

2023.12.12. 10:11

Ciolacu: Nem növeltünk egyetlen adót sem; nem vezettünk be, és nem is fogunk bevezetni új adókat

Illusztráció

Agerpres

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu kormányfő hétfő este kijelentette, hogy a kormány nem vezetett be új adókat és nem növelte az adóterheket, csupán kivezetett néhány adókedvezményt.
A politikus a parlamenti pártok elnökeinek kérdéseire válaszolt a Digi24 hírtelevízió stúdiójában. A Mentsétek meg Románia Szövetség (USR) vezetője, Cătălin Drulă azt szerette volna tőle megtudni, hogy a kormány 'miért adóemelésekkel fizeti ki a pártklientúrát és a különnyugdíjakat'.
'Nem emeltem egyetlen adót sem. Adókedvezményeket vezettünk ki. Ezt kérte tőlünk az Európai Bizottság, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap' - jelentette ki Ciolacu. Hangsúlyozta, hogy az intézkedésre 'egy egészséges és mindenki számára méltányos gazdasági környezet' megteremtéséhez volt szükség.
A miniszterelnök elmondta, hogy a kormánynak a későbbiekben sem áll szándékában adókat emelni vagy újabb adókat bevezetni, de megjegyezte: 'egy adott pillanatban' szükség lesz egy mélyreható, a politikusok által felvállalt adóreformra, és ezt az országos helyreállítási terv (PNRR) is előírja.
A különnyugdíjakról szólva Ciolacu kijelentette: ezt a problémát az USR nem volt képes megoldani, amikor a jobboldali kormánykoalíció tagja volt. Emlékeztett arra, hogy éppen az ellenzéki párt foglalta be a PNRR-be az előírást, hogy a különnyugdíjak szabályozásakor figyelembe kell venni az alkotmánybíróság álláspontját. 'Én az alkotmánybíróság döntéseit nem kommentálom, hanem végrehajtom' - jegyezte meg a kormányfő arra utalva, hogy az alkotmánybíróság nem tette lehetővé az igazságszolgáltatásban dolgozók különnyugdíjának jelentősebb megnyirbálását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában