INS

2023.12.13. 11:53

Ciolacu: Egy év alatt 16,8 százalékról 6,7 százalékra csökkent az infláció

Agerpres

A kormány 2024-ben is folytatja a lakosság - különösen a kis és a közepes jövedelműek - vásárlóerejének helyreállítását célzó intézkedéseket - jelentette ki szerdán a miniszterelnök.
Marcel Ciolacu Facebook-bejegyzésben reagált az Országos Statisztikai Intézet (INS) korábban közzétett legfrissebb inflációs adataira. Mint hangsúlyozta, a tavaly novemberi 16,8 százalékról idén novemberre 6,7 százalékra csökkent az infláció Romániában. "A miniszterelnöki megbízatás átvételekor megígértem, hogy a jegybankkal dolgozni fogunk az infláció egy számjegyűre csökkentésén az év végéig. Az INS ma megerősítette, hogy az infláció tovább csökken" - fogalmazott.
A kormányfő szerint ehhez meghatározóan hozzájárult az energiaárak hatósági korlátozása és a 21 alapélelmiszerre bevezetett árréskorlátozás. "A 2024-es költségvetés a lakosság - különösen a kis és közepes jövedelműek - vásárlóerejének helyreállítását célzó további intézkedéseket tartalmaz" - tette hozzá Marcel Ciolacu.
Az INS szerdai közlése szerint az októberi 8,07 százalékról novemberben 6,72 százalékra csökkent az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 6,84, a nem élelmiszer jellegű termékek 5,08 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 11,18 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában