Tanügy

2023.12.12. 14:35

Ciolacu: Az oktatási rendszer teljesítménynövekedése elengedhetetlen feltétele Románia további fejlődésének

Az oktatási rendszer teljesítménye a kulcsa Románia további növekedésének és fejlődésének - jelentette ki kedden Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Illusztráció

Agerpres

A kormányfő Nicolae Ciucă szenátusi elnök, Ligia Deca oktatási miniszter és Raluca Turcan kulturális miniszter társaságában vett részt a nemzetközi tantárgyolimpiákon jó helyezést elérő diákok, a tanáraik és az iskoláik díjátadó ünnepségén az I.L. Caragiale Nemzeti Színházban.
Beszédében a miniszterelnök kifejtette: a díjazott diákok eredménye a bizonyítéka annak, hogy komolysággal és elszántsággal teljesítményt el lehet érni. Egyben gratulált a tanulóknak a 'hiányosságokkal' is rendelkező hazai oktatási rendszerben elért teljesítményükhöz. Külön köszönetet mondott a szüleiknek és a tanáraiknak, akik 'beléjük oltották a tanulás és a teljesítmény iránti vágyat'. Reményét fejezte ki, hogy ezek a pedagógusok példát mutatnak majd hivatástudatból a tanügyi rendszerben dolgozóknak.
Ciolacu rendkívülinek nevezte a díjazottak teljesítményét olyan körülmények között, amikor Románia még a funkcionális analfabetizmussal, az iskolaelhagyással és a nagyobb társadalmi befogadásért küzd. 'Hiszem, hogy az oktatási rendszer teljesítménye a kulcsa Románia további növekedésének és fejlődésének' - fogalmazott beszédében a kormányfő.
Kifejtette azt is: tisztában van azzal, hogy az oktatásban nem lehet egyik napról a másikra eredményeket elérni, a reformokhoz pedig anyagi forrásokra is szükség van. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy 2024-ben rekord összegű, az ideinél 61 százalékkal nagyobb költségvetésből gazdálkodik majd az oktatási minisztérium. Hozzátette, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a tanári teljesítmény elismerésére és ösztönzésére is. „Egy elkötelezett, felelősségteljes tanárnak többet kellene kapnia az elvégzett munkáért” - mondta a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában