Megbeszélés

2023.12.14. 15:47

A legfelsőbb bíróság elnöke és a kormányfő megegyezett, hogy az igazságügyi alkalmazottak megkapják bérhátrálékaikat

Agerpres

Corina Corbu, a legfelsőbb bíróság elnöke csütörtökön Marcel Ciolacu kormányfővel tárgyalt az igazságszolgáltatási alkalmazottak tiltakozó akcióról, és megállapodtak, hogy törlik a kormány jövő évi fiskális intézkedéseit tartalmazó sürgősségi rendeletből azt a cikkelyt, amely szerint az igazságügyi alkalmazottak jogerős bírósági ítéletekben megszabott bérhátralékait a jövő évben állampapírokkal fizetnék ki, amelyeket hét éven keresztül egyenlő részletekben lehet majd készpénzre váltani.
A legfelsőbb bíróság közleménye szerint a felek megállapodtak, hogy december folyamán a kormány kifizeti az igazságügyi alkalmazottak novemberi bérhátrálékait, illetve a korábbi bérhátrálékok 2023-ra beütemezett részletét is. A kormány továbbá biztosítani fogja 2024-re a hatályos törvényben megszabott bérjogosultságok - fizetések és pótlékok - teljes összegének kifizetéséhez szükséges pénzügyi forrásokat a bíróságok, az ügyészségek és a Pártfogó Felügyelői Igazgatóság alkalmazottai számára.
A kormány továbbá vállalja, hogy megviszgálja az igaszágügyi alkalmazottak méltányos és kiszámítható bérezési rendszerének biztosítására irányuló jogalkotási lehetőségeket.
A döntés előzménye, hogy csütörtökön az ország több bírósága bejelentette, hogy az alkalmazottak fizetésének és a bírósági határozatokban megállapított bérhátralékok maradéktalan kifizetéséhez szükséges pénzalapok biztosításáig felfüggesztik tevékenységüket, elhalasztják a pereket. Az írnokok országszerte utcára vonultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában