Büntetőeljárás

2023.12.14. 15:07

A DNA szerint pénzösszegeket és luxuscikkeket kértek állásokért cserébe a botoşani-i kórház ügyének gyanúsítottjai

Agerpres

Tizenöt személy ellen indítottak büntetőeljárást a korrupcióellenes ügyészek a Botoşani megyei Mavromati sürgősségi kórházban történt feltételezett bűncselekmények ügyében - közölte a DNA suceavai területi kirendeltsége.
Őrizetbe vették a Botoşani megyei Mavromati sürgősségi kórház volt menedzserét, több osztályvezetőjét és alkalmazottját, illetve egy cég adminisztrátorát, négy személy ellen - köztük két orvos és egy egészségügyi asszisztens - pedig hatósági felügyeletet rendeltek el. Az ügyészség csúszópénz elfogadása, befolyással üzérkedés és nem a nyilvánosságnak szánt információk illetéktelen személyeknek történő átadása, ebben való bűnrészesség, illetve erre való felbujtás gyanúja miatt vizsgálódik ellenük.
A DNA szerint a gyanúsítottak 2018 és 2023 között pénzt és ékszereket kértek és kaptak különböző személyektől azért, hogy a Botoşani megyei Mavromati sürgősségi kórházban álláshoz juttassák őket.
Egy egészségügyi asszisztensi állás 'ára' például 8000 és 15.000 euró között mozgott; 2000 és 5000 euró közötti összeget kértek és kaptak a karbantartói, beteghordozói, mosodai alkalmazotti stb. állásokért. Az összegek a közvetítők számának függvényében növekedtek.

Az ügyészek tájékoztatása szerint egy egészségügyi asszisztensi állásért 2019-ben még 8000 eurót kértek és kaptak, ez az összeg 2022-ben 10.000, majd 2023-ban már 15.000 euróra nőtt. A pénzösszegeken kívül arany ékszereket, luxusórákat kértek és fogadtak el egy-egy szakorvosi állásért, vagy az orvosok más kórházból történő áthelyezéséért, illetve egy új orvosi állás meghirdetéséért.
Az ügyészek eddig 65.000 eurónyi ily módon szerzett csúszópénzről tudnak ebben az ügyben.
Az ügyészek indítványozták a 11 őrizetbe vett személy vizsgálati fogságba helyezését, erről a Suceava megyei törvényszék dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában