Büdzsé

2023.12.14. 13:12

A CSM szerint alkotmányellenes a 2024-es költségvetési törvény tervezete

Agerpres

Az igazságügyi alkalmazottakra nézve diszkriminatívnak és ezért alkotmányellenesnek tartja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) a 2024-es költségvetés szerdán közzétett tervezetét és a költségvetést előkészítő sürgősségirendelet-tervezetet.
A CSM csütörtöki közleménye szerint azt kifogásolják, hogy a kormány az igazságügyi alkalmazottak jogerős bírósági ítéletekben megszabott bérhátralékait a jövő évben állampapírokkal fizetné ki, amelyeket hét éven keresztül egyenlő részletekben lehet majd készpénzre váltani.
A testület szerint ez az előírás többek között 'súlyosan sérti' a tulajdonjogot, illetve sérti a hatalmi ágak szétválasztásának elvét azáltal, hogy a kormány figyelmen kívül hagyja a bírósági határozatokat.
Közleményében a CSM megállapította: a kormánynak arra kellene törekednie, hogy hatékony és valós megoldásokat találjon a kötelezettségek teljesítésére, nem pedig arra, hogy 'a jogállamiság alapelveivel összeegyeztethetetlen akadályokat' állítson fel. Egyben figyelmeztetett arra, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, ha nem módosul ez az előírás.
A testület kifogásolja azt is, hogy a bíróságoknak a 2024-es költségvetési törvény tervezetében szereplő költségvetése jóval kisebb azoknál az összegeknél, amelyekhez korábban a kormány a CSM hozzájárulását kérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában