Eurostat

2023.11.20. 14:14

Romániában, Szlovéniában és Lengyelországban nőtt a legnagyobb mértékben az építőipari termelés szeptemberben

Illusztráció

Agerpres

Az építőipari termelés szeptemberben az Európai Unióban 0,1 százalékkal nőtt, az euróövezetben pedig 0,3 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest; a tagállamok közül Romániában, Szlovéniában és Lengyelországban volt a legnagyobb a bővülés - derül ki az Eurostat hétfőn közzétett adataiból.
Ezek szerint szeptemberben a legnagyobb éves növekedést Szlovéniában (32,1 százalék), Lengyelországban (13,8) és Romániában (10,9) jegyezték, a legjelentősebb visszaesést pedig Finnországban (mínusz 6,2 százalék), Spanyolországban (mínusz 6,1) és Magyarországon (mínusz 6).
Az Eurostat adatai szerint szeptemberben az előző hónaphoz képest az építőipari termelés 0,4 százalékkal nőtt az euróövezetben és 0,5 százalékkal az Európai Unióban, miután augusztusban az euróövezetben 1,1 százalékos, az EU-ban pedig 0,8 százalékos volt a csökkenés.
Havi összevetésben szeptemberben a legnagyobb növekedést Szlovéniában (7,4 százalék), Lengyelországban (3,6) és Szlovákiában (2,3) mérték, a legjelentősebb csökkenést pedig Romániában és Magyarországon (egyaránt mínusz 1,9 százalék), Portugáliában (mínusz 1,2) és Ausztriában (mínusz 0,9).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában