Egészségügy

2023.11.07. 13:09

Rafila: Az oltás egy jog, és nem egy kötelesség

Illusztráció

Forrás: Pexels

Fotó: Gustavo Fring

Agerpres

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kihangsúlyozta A kormány órája elnevezésű keddi parlamenti meghallgatáson, hogy az oltás 'jog, és nem kötelesség', és hogy az országos immunizálási stratégiának 'semmi köze' a beoltás kötelezővé tételéhez. Rafila emlékeztette a törvényhozókat, hogy az országos oltási stratégia az országos egészségügyi stratégia része, amelyet kormányhatározattal fogadtak el. A stratégia hozzáférést biztosít a romániai anyáknak az oltásokról való információkhoz, az immunizálás biztosítása az illetékes egészségügyi intézmények feladata. Mindennek 'semmi köze' az oltás kötelezővé tételéhez, nyomatékosította a miniszter.
Ugyanakkor felhívta a figyelmet a gyermekek egészsége iránti felelősségre. Mint mondta, olyan fertőző betegségek, mint a kanyaró és a rózsahimlő, oltás hiányában évente 1,5 millió áldozatot szednének világszerte. Azt is elmondta, hogy Romániában az átoltottság az utóbbi 12 évben 90 százalékról 80 százalékra csökkent.
A kormány által tervezett 27 új egészségügyi létesítmény maradéktalanul fel fog épülni, a regionális kórházak közül az első 2, a második 4, a harmadik 5 év múlva készül el. „Az egészségügyi minisztérium semmiféle veszteséget nem okozott. Az Európai Bizottság döntése következtében csökkentették az országunknak kiutalt összeget” - magyarázta Rafila.
A daganatos betegségek visszaszorítását célzó országos tervről az egészségügyi miniszter azt mondta: annak gyakorlatba ültetéséhez onkológiai és ehhez kapcsolódó szakértőkre van szükség. „Nagyon foglalkoztat minket ennek a tervnek a megvalósítása” - szögezte le Rafila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában