Világbank

2023.11.08. 10:16

Jövőre csaknem 146,2 milliárd lejbe fog kerülni a nyugdíjak kifizetése

Jövőre csaknem 146,2 milliárd lejbe fog kerülni a nyugdíjak kifizetése, 30,2 milliárd lejjel többe, mint ebben az évben - derül ki a Világbank adataiból, amelyeket munkaügyi minisztériumi források osztottak meg az AGERPRES hírügynökséggel.

Illusztráció

Agerpres

Ezek szerint 2024. január 1-je és szeptember 1-je között a havi nyugdíjkiadások 1,686 milliárd lejjel meghaladják a 2023. decemberére becsült 9,66 milliárd lejes ráfordítást, és elérik a 11,353 milliárd lejt. Szeptembertől ennél 2,489 milliárd lejjel többet, havonta 13,842 milliárd lejt kell majd költenie a kormánynak a nyugdíjakra. Így 2024 szeptembere és decembere között a nyugdíjakra fordított állami kiadások megközelítik az 55,37 milliárd lejt - derül ki az adatokból.
Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter hétfőn ismertette a képviselőház munkaügyi bizottságának tagjaival az új nyugdíjtörvény tervezetét, közölve azt is, hogy a kormány várhatóan november 9-án, csütörtökön hagyja jóvá a jogszabályjavaslatot, amit a parlamentnek november 20-ig el kellene fogadnia.
A jogszabály 2024. január elsején lép hatályba, amikor a nyugdíjpont értéke 2032 lejre nő. Ezt úgy számolták ki, hogy a nyugdíjpont jelenlegi értékét, 1785 lejt megemelték a 2022-es inflációs rátával, azaz 13,8 százalékkal.
Bucura-Oprescu elmondta, hogy az új törvény tervezetének megfelelően jövő szeptemberben a nyugdíjak ismét emelkedni fognak. Közlése szerint azért csak szeptembertől, mert a nyugdíjiratok digitalizálása még nem fejeződött be, emellett időre lesz szükség a jogszabály végrehajtási módjának kidolgozására és a szükséges szoftverek beszerzésére. Időt igényel a nyugdíjak újraszámolása is az új törvény alapján - magyarázta a miniszter.
Hangsúlyozta, hogy a jogszabályjavaslat ösztönzi a hozzájárulást és a munkát, mert a 25 évet meghaladó szolgálati időért nagyobb nyugdíj jár. Bucura-Oprescu szerint a törvény hatályba lépésével jövőre átlagban 40 százalékkal nőnek majd a nyugdíjak. "Lehet, hogy lesznek olyan nyugdíjak, amelyek 1 százalékkal fognak emelkedni, de lehet, hogy lesznek olyanok is, amelyek 80 százalékkal" - magyarázta a képviselőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában