Minimálbér

2023.11.21. 15:01

December eleji ülésén tárgyal az érdekegyeztető tanács a jövő évi országos minimálbér összegéről

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

A háromoldalú érdekegyeztető tanács a december eleji ülésén tárgyal majd a jövő évi országos minimálbér összegéről - jelentette ki a sajtónak a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány képviselőit tömörítő testület keddi ülése után Bogdan Hossu.
Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke elmondta, a minimálbér összegéről a keddi tanácskozáson nem esett szó, csak arról volt vita, hogy mikor kellene 2024-ben újra növelni. Az ülésen a munkáltatók július elsejét vagy október elsejét javasolták, a szakszervezetek pedig január elsejét, arra hivatkozva, hogy az életszínvonal folyamatosan romlik - számolt be Hossu.
Kérdésre válaszolva elmondta, a szakszervezeteknek jelenleg nincs javaslatuk a minimálbér új összegére. Emlékeztetett arra, hogy az európai minimálbérre vonatkozó uniós direktíva szerint az összegnek Romániában el kellene érnie a 3750 lejt. Hozzátette: a szakszervezetek nyitottak a miniszterelnöknek arra a javaslatára, hogy jövőre csökkentsék a munka adóterhét, különösen a minimálbérért dolgozók esetében.
Hossu beszámolója szerint az érdekegyeztető tanács keddi ülésén az új közalkalmazotti bértörvényről nem esett szó, de a korábbi üléseken elhangzott, hogy a jogszabályt jövő év március-áprilisában véglegesítené a kormány. Emlékeztetett arra, hogy a választások miatt a törvény amúgy is csak 2025 januárjától léphet legkorábban hatályba. Hozzátette, a korábbi üléseken elhangzott az is, hogy a nyáron sztrájkoló tanárokkal kötött egyezségnek megfelelően a kormánynak valamilyen formában rendeznie kell január elsejétől a pedagógusok bérét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában