Mentelmi jog

2023.11.29. 14:55

Ciucă szerint becsületbeli kérdés Cîţu kilépése a PNL-frakcióból; Fenechiu: Erről a párt vezetősége fog dönteni

Forrás: Agerpres

Agerpres

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetősége fogja eldönteni, hogy felfüggesztik-e Florin Cîţu frakcióbeli tagságát, miután a szenátus szabad utat adott a korrupcióellenes ügyészségnek a volt miniszterelnök elleni büntetőeljárás elindítására - mondta szerdán Daniel Fenechiu.
A PNL szenátusi frakcióvezetője ismertette a párt szabályzatának idevágó passzusait, amelyek szerint felfüggesztik a párttagságát annak a személynek, aki ellen vádemelés történt; ha jogerős ítélet születik ellene, akkor végleg kizárják a pártból. A szabályzat ugyanakkor nem rendelkezik azokról az esetekről, amikor még csak a büntetőeljárás kezdődött a PNL valamelyik tagja ellen. Korábbi hasonló esetekben az érintettek önként függesztették fel a párttagságukat, Cîţu ügyében a PNL országos politikai bürója fog dönteni - magyarázta Fenechiu.
Hozzátette, a párttagsága elvesztése nem fosztaná meg Florin Cîţut a szenátori megbízatásától. 'Senki nem veheti el tőle a mandátumát, az egyetlen következménye azt lenne, hogy formailag már nem lenne a PNL tagja' - részletezte.
A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Nicolae Ciucă ugyanakkor szerdán 'becsületbeli ügynek' nevezte Florin Cîţu kilépését a liberális frakcióból.
A szenátus elnöke szerint a volt kormányfőnek a párt érdekében is el kellene hagynia a PNL frakcióját, miután a szenátus a mentelmi jogának felfüggesztésére szavazott.
Hozzátette, ha ezt Florin Cîţu nem teszi meg önként, a párt vezetősége és a frakció fog dönteni az ügyében.
Míg Daniel Fenechiu úgy vélekedett, hogy a volt miniszterelnök elleni büntetőeljárás elindítása nem árt a PNL megítélésének, addig Ciucă úgy fogalmazott: Florin Cîţu a PNL elnöke volt, jelenleg is a párt tagja, és az ellene zajló eljárás 'nyilván árt' a megítélésüknek.
Hozzátette, a liberális szenátorok éppen azért támogattát Cîţu mentelmi jogának felfüggesztését, hogy az igazságszolgáltatás 'tehesse a dolgát'.
A szenátus plénuma szerdán hagyta jóvá a Florin Cîţu volt kormányfő elleni büntetőeljárás elindításának jóváhagyására vonatkozó ügyészségi kérést. A szenátor ellen a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódna a korrupcióellenes ügyészség (DNA). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában