Digitalizálás

2023.11.27. 12:27

Ciolacu: Digitalizálás hiányában nem állnak rendelkezésemre a gyors és hatékony döntésekhez szükséges valós idejű információk

Marcel Ciolacu hétfőn kijelentette, hogy kormánya számára a következő időszak egyik nagy kihívása a központi közigazgatás digitalizálása lesz.

Forrás: Facebook/Marcel Ciolacu

Agerpres

Az RO 3.0. - A jövő víziója elnevezésű projekt nyitókonferenciáján a miniszterelnök elmondta: a digitalizálás hiányában nem állnak rendelkezésére a gyors és hatékony döntésekhez szükséges valós idejű információk. Példaként említette, hogy az Országos Adóhatóság (ANAF) vagy az egészségügy digitalizálásával sokkal könnyebben nyomon követhető az adóbehajtás hatékonysága vagy a közpénzek 'elszivárgása'.
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az ANAF digitalizálása hozzájárul az adócsalás megfékezéséhez, már csak azért is, mert a bürokrácia megszüntetése növeli az adózási kedvet. A bürokráciáról szólva elmondta: a tervek szerint az összes minisztérium egyetlen engedélyezési ügyfélszolgálatot hoz létre, így a vállalatoknak, helyi önkormányzatoknak vagy a polgároknak nem kell majd különféle hivatalokhoz fordulniuk az engedélyekért. „Ezzel a lépéssel voltaképp erőltetjük a digitalizálást” - jegyezte meg.
Marcel Ciolacu beszélt a 2030-ig várható változásokról is, illetve arról, hogy Romániának a regionális és nemzetközi kontextushoz kell igazítania a fejlesztési tervét. Elmondta, hogy a kormány jelentős energetikai beruházásokra készül, és a Neptun Deep földgázmező kitermelésének elkezdésével, illetve a cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának beindulásával Románia a régió energetikai csomópontjává válhat. Hozzátette, hogy az ország várhatóan jelentős szerepet kap Ukrajna újjáépítésében, ezért fontos lenne fejleszteni a hazai építőanyagipart. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában